КЛЪСТЕР

ТЕХНОЛОГИИ ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА

Стара Загора, ул. Георги Раковски 66   •  042 626033, 042 626297  •  office@ecotechcluster.eu
logo

„ЕлфиТех“ строи в Румъния инсталация за улавяне и преработване на въглероден диоксид

Докато в България текат протести на миньори и енергетици, които се надяват да спрат закриването работните си места в комплекса „Марица Изток“ заради високата цена на въглеродните емисии, в съседна Румъния започват да строят инсталация за улавяне и преработване на въглеродния диоксид до полезен газ – диметил етил, наричан още горивото на бъдещето. Избраната технология е българска – на високотехнологичната компания от Стара Загора „ЕлфиТех“, а инвеститор е американски консорциум от Калифорния.

Сдружение „КЛЪСТЕР ТЕХНОЛОГИИ ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА“, свиква редовно общо събрание на 24.11.2023 г.

Изх. №  013-О /23.10.2023 г.

Управителният съвет на Сдружение „КЛЪСТЕР ТЕХНОЛОГИИ ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА“, с ЕИК: 206169443, свиква редовно общо събрание на членовете на сдружението, което ще се проведе на адрес; град Стара Загора, ул. „Георги С. Раковски“ 66, на 24.11.2023 година от 16.00 часа, при следния дневен ред, а именно:

 1. Приемане на годишния финансов очет на Сдружението за 2022 година, както и годишния доклад за дейността на Сдружението за 2022 година.
 2. Разни.
При липса на кворум, на основание чл. 30, ал. 1 от Устава на Сдружението, събранието ще се отложи с 1 час и ше се проведе от 17.00 часа на същия ден, на същото място и при същия дневен ред и ще се счита за редовно, независимо от броя на явилите се членове.

Стара Загора с представители на събитие на Кенет Мертен по специалната покана на д-р Соломон Паси

САЩ и България са партньори и съюзници по-силни отвсякога. А най-доброто предстои. С тези думи се обърна новият американски посланик Кенет Мертен към гостите на събитие, организирано от Атлантическия клуб в България, домакинствано от д-р Соломон Паси, президент на организацията.
Посланикът отбеляза постоянно разширяващите се връзки в различни видове сектори, както и навършващите се 120 години дипломатически отношения между България и САЩ.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров откри дискусия за бъдещето на енергийния комплекс "Марица изток"

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров откри дискусия за бъдещето на енергийния комплекс "Марица изток". Форумът се провежда в зала "П. Р. Славейков" на Община Стара Загора.
Покана за събитието старозагорският кмет покани към градоначалниците на Раднево, Гълъбово, Хасково, Нова Загора, Ямбол и Сливен, Министерството на енергетиката, ръководителите и представители на синдикалните организации, както и на ТЕЦ-овете и „Мини Марица-изток", Клуб на работодателя, КРИБ, Търговско-промишлена палата - Стара Загора и други.

Иновативно решение на старозагорската "Елфи Тех" спасява въглищните централи

Старозагорската високотехнологична фирма „Елфи Тех“ е направила нови разработки за спасяването на българските въглищни централи от затваряне. Това съобщи на пресконференция в Стара Загора“ основателят на „ЕлфиТех“ проф. Жеко Ганев, съвместно с лидера на ПП „АБВ“ Румен Петков.
Технологиите са свързани с разработки за улавяне на въглеродният диоксид и трансформираното му в суровини, съобразно ново решение на ЕК от миналата година /б.р. този път не в метан чрез електролиза, каквото беше първоначално предложената технология на „Елфи Тех“, направо преди новото решението на ЕК/.
Първата предложена технология е улавянето на СО2 от димните газове на въглищните централи и синтеза им до екологично чистото гориво диметилов етер, а втората е за преобразуване на СО2 до карбамид – най-разпространеният азотен тор.

Без яснота за бъдещето на въгледобивния комплекс "Марица - изток"

Миньори, енергетици, синдикалисти, представителни на местната власт и народни представители настояха за пълна яснота по отношение на бъдещето на въгледобивния комплекса „Марица-изток“. В рамките на близо 3 часа заинтересованите страни споделиха мнение и дадоха предложения по най-значимия проблем в старозагорски региона – въглищното производство. Форумът беше иницииран от КТ „Подкрепа“, а негов организатор е Община Стара Загора.
Форумът не беше уважен от министъра на енергетиката Румен Радев, въпреки че той бе сред поканите да се включат в дискусията. Неговата липса беше разкритикувана от присъстващите, по думите на които това отразява отношението на централната власт към проблема. Заинтересованите страни се обединиха около мнението, че в настоящата ситуация е изключително важно кабинетът час по-скоро да даде пълна яснота за бъдещето на въгледобивния комплекс. Беше поискано в кратки срокове енергийното министерство да оповести целите, които предстои да залегнат в два стратегически документа - Интегрирания план в областта на енергетиката и климата, както и Териториалния план на Стара Загора. 

Среща на бизнеса и региона показа потенциала на Стара Загора

Среща на бизнеса и региона разкри потенциала на Стара Загора пред над 100 участници. В началото на форума, кметът на Стара Загора Живко Тодоров приветства организаторите и гостите.

„Сигурен съм, че събитието ще бъде ползотворно за всички, защото има много какво да се каже, когато става въпрос за икономическото развитие на Стара Загора. Благодаря на екипа на вестник “Капитал“, който го организира, давайки възможност да бъдат чути и обменени идеи и перспективи с местната власт и това, което предстои - особено в контекста на „Зелената сделка“, по която ние също  имаме какво да кажем. Тя ще засегне най-вече Стара Загора и администрацията има своите  бъдещи планове, които ще чуете днес. Градът ни се развива динамично и това го показват данните. Ние ще продължаваме да развиваме и инфраструктурата, която считам, че е много важна. Очаквам да бъде една много интересна и ползотворна дискусия, насърчавам всички вас да се включите активно, защото това е начинът за достигане до по-добри решения. Отворени сме за вашите предложения“, каза Живко Тодоров.

Стара Загора – космическата столица на България

Всичко, което искате да питате и да научите за Вселената, за космоса и не се страхувате за това – отговорите са тук, в третото издание на младежкия научно-космически фестивал „Ало, Космос! Говори България!, който се проведе в София Тех Парк на 29 юни 2023 година. Интересни експерименти и демонстрации можеха да се видят тук, провокиращи младежкото въображение. Посетителите на феста участваха в различни работилници в зала „Джон Атанасов“ и в пространството около нея. Да правят експерименти в лаборатории, да се докоснат до съвременни технологии, приложими в космоса.

Младежкият научен фест „Ало Космос! Говори България!“ бе представен на старозагорска сцена

В Регионална библиотека „Захарий Княжески“ бе представен Младежкият научен фест  „Ало Космос! Говори България!“, като част от програмата на първия технологичен фестивал в Стара Загора „Zara Tech Spring“. Стремежът на събитието е колкото може повече млади хора да се насочат към технологичната сфера и начин на живот. Третото поред издание на форума ще се проведе на 29 юни в София Тех Парк. Стара Загора има своето участие със собствен щанд и представяне на реставрирания по идея на Граждански клуб „ЛИПА“ спътник „Интеркосмос България 1300“ изведен в орбита през 1981 г. 

Доц. Алексей Стоев, директор на старозагорския филиал на Института за космически изследвания и технологии към БАН представи официално Младежкият научен фест „Ало Космос! Говори България!“ и неговото значение. На събитието присъства и проф. Стоян Съргойчев, участник в създаването на спътника „Интеркосмос България 1300“, който поздрави гостите на събитието и разказа интересни моменти от своя професионален път.

Посещение на представители на бизнеса и НПО от Стара Загора в Технически университет Габрово

Търговско-промишлена палата – Стара Загора организира посещение на представители на бизнеса и неправителствени организации в Технически университет – Габрово за запознаване с възможностите на университета и на техническия парк, изграден към университета по програма BG05M2OP001-1.002-0023, Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, eко – и енергоспестяващи системи и технологии“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

В старозагорската група участваха: Олег Стоилов, председател и Красимира Соколова, зам.-председател на ТПП – Стара Загора, Славин Янакиев, изпълнителен директор на „Прогрес“ АД, Юлиян Стръмски, прокурист на „Хранинвест – Хранмашкомплект“ АД, Благовеста Шинева, управител на Център за изпитване и европейска сертификация, Огнян Тодоров, управител на „Технопол инженеринг“ ООД, Начо Начев, директор на Професионална гимназия по електроника „Джон Атанасов“, Даниела Димитрова, председател на Обществен дарителски фонд Стара Загора и експерти от фирмите.

Зам. министър Ненов: Плавният преход на „Марица изток“ е ключово предизвикателство пред нас

„Ключово предизвикателство пред нас е планирането и осъществяването на отговорен и плавен преход на комплекса „Марица изток", базиран на интегрирано цялостно решение за ефективно управление и инвестиции, като се отчита интереса и активното участие на всички заинтересовани страни. Виждането на ръководството на Министерството на енергетиката е за решение, което да съхрани целостта на комплекса и неговия енергиен профил с възможности за развитие на дейности, базирани на нови технологии, например зелен водород." Това каза заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов пред участниците в 14-ия зелен форум, организиран от сп. „Мениджър".

По думите на г-н Ненов успешното справяне с това предизвикателство пряко засяга усилията на правителството за финализиране на териториалните планове за справедлив преход и актуализацията на Интегрирания национален план Енергетика и климат. „Актуализацията на плана се работи в момента и тя трябва да се базира на текущата енергийна ситуация в Европа, най-добрите решения за развитие на сектора и гарантиране на енергийната сигурност на страната", отбеляза зам.-министър Ненов. Според визията на правителството внедряването на все повече ВЕИ, което предстои, ще изисква да бъдат осигурени нови балансиращи гъвкави мощности, които да гарантират енергийната сигурност на страната.

Нова водородна долина с подкрепата на Тракийски университет

Днес индустриалният сектор използва големи количества водород, който се произвежда основно от природен газ, така нареченият „сив" водород. Водородът, произведен от възобновяеми енергийни източници, като вятърна и слънчева енергия, е "зеленият" водород - ключовият стълб на европейската „Зелена сделка“ за намаляване на емисиите на парникови газове.
Институтът за устойчив преход и развитие при Тракийския университет заедно с Института по електрохимия и енергийни системи "Акад. Евгени Будевски" при БАН, организираха в Стара Загора първия обучителен семинар "Водородна икономика" по проект Green Skills for Hydrogen. Проектът е финансиран по програма "Еразъм +" и събра академия, бизнес, неправителствени организации и институции с амбициозната цел да представи перспективите на водородната икономика и възможностите за трансформиране на регионалния бизнес модел.
На семинара присъства Министърът на енергетиката Румен Радев, който бе член на Управителния съвет на Института за устойчив преход и развитие, част от консорциума, ангажиран с разработване на иновативна и устойчива стратегия за изграждане на знания и умения за водород и водородна икономика; разработването, тестването и въвеждането на учебни програми във висшето образование; подготвяне на програми за квалификация и преквалификация в съответствие с най-новите потребности на пазара; осигуряване на кариерно развитие, което съвместява технически професионализъм със зелени и дигитални компетенции.

Министърът на енергетиката Румен Радев участва в първия обучителен семинар - "Водородна икономика" в Стара Загора

Министърът на енергетиката Румен Радев беше лектор в първия обучителен семинар на тема "Водородна икономика" по проект "Green Skills for Hydrogen, ERASMUS+" на ЕС.
Събитието, организирано от Института за електрохимия и енергийни системи "Акад. Евгени Будевски" към БАН и Института за устойчив преход и развитие към Тракийския университет, се състоя в общинска зала "П.Р.Славейков" в Стара Загора.
"Дали ние ще сме участници в глобалните процеси на водородна икономика, или ще бъдем пасивни наблюдатели е персонално решение. Но това са процеси, които се движат и се развиват, и много от технологиите, за които преди само сме мечтали, вече са факт", каза в началото на форума министърът. Според него възможностите на района на Стара Загора, разглеждайки го глобално като Югоизточен регион на развитие, а не само като област, са огромни. Това позволява една добра перспектива за общността за следващите поколения, допълни още той.

Сдружение „КЛЪСТЕР ТЕХНОЛОГИИ ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА“ свиква редовно общо събрание на членовете си

cluster logo txt

ДО: ЧЛЕНОВЕТЕ НА
СДРУЖЕНИЕ „КЛЪСТЕР ТЕХНОЛОГИИ ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА“
СТАРА ЗАГОРА
УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Управителният съвет на Сдружение „КЛЪСТЕР ТЕХНОЛОГИИ ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА“, с ЕИК: 206169443, свиква редовно общо събрание на членовете на сдружението, което ще се проведе на адрес; град Стара Загора, ул. „Георги С. Раковски“ 66, на 30.06.2022 година от 16.00 часа, при следния дневен ред, а именно:

1. Приемане на годишния финансов очет на Сдружението за 2021 година, както и годишния доклад за дейността на Сдружението за 2021 година.

2. Разни.

При липса на кворум, на основание чл. 30, ал. 1 от Устава на Сдружението, събранието ще се отложи с 1 час и ще се проведе от 17.00 часа на същия ден, на същото място и при същия дневен ред и ще се счита за редовно, независимо от броя на явилите се членове.

Материалите за събранието са на разположение в офиса Сдружението.

С УВАЖЕНИЕ,
ОЛЕГ СТОИЛОВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА УС

Продължаване на развитието на българската енергетика и икономика на базата на използването на локални находища на лигнитни въглища

Търговско-промишлена палата публикува обзорен материал, съвместна разработка на специалисти от Темпери Лоджистикс и Палатата. Той представлява преглед на състоянието, проблемите, перспективите, източниците на информация за развитие на българската енергетика и икономика на базата на използването на локални находища на лигнитни въглища. Целта на авторите е да провокират заинтересованите лица да се включат в обсъждането на темата. Материалът е направен въз основа на общодостъпни източници. Не претендира за изчерпателност, възможни са неточности.

Съдържанието на публикацията се спира на следните теми: продукти от комплексна преработка на въглища; проблеми при комплексна обработка на въглищата; капиталови разходи; източници на инвестиции за комплексна преработка на въглища; етапи на изпълнение на програмата за интегрирана преработка на въглища в България; подкрепящи програми. Можете да се запознаете с допълнителна информация и повече данни по темата от приложения в статията файл

Представяне на Център за компетентност Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии

На 19 ноември 2021 г. (петък) от 16:00 часа ще се проведе информационен ден за представяне на резултатите по проект № BG05M2OP001-1.002-0023 - Център за компетентност Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии, финансиран от Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Ще бъдат представени действащите лаборатории на този първи извънстоличен техпарк, които вече предлагат високотехнологични услуги на бизнеса.

Събитието ще се проведе присъствено в заседателната зала на Центъра в Габрово, ул. Д-р Илиев-Детския 5, за гости, които разполагат с документи, съгласно изискванията на Министерството на здравеопазването, предварително завили присъствие. То може да бъде проследено в платформата Microsoft teams на следния линк.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора е партньор по проекта.

Палатата ще организира специално посещение на представители на старозагорския бизнес за запознаване на място с възможностите н Центъра, когато условията позволят това.

Министри обещаха да проучат проектите за иновативни технологии в Марица изток

Кирил Петков и Асен Василев се подписаха в подписката Да спасим комплекс Марица изток, настояха да се търсят и други варианти за развитие на региона - чрез изграждане на индустриални зони, въвеждане на нови технологии и нови производства в комплекса

Служебните министри Асен Василев и Кирил Петков се срещнаха днес в Раднево с представители на синдикатите от Мини Марица изток ЕАД. Срещата, организирана по инициатива на синдикалните организации, се проведе в залата на Община Раднево. В нея участваха още представители на ръководния екип на дружеството, кметът на Раднево д-р Теньо Тенев, други представители на местната власт.

Тук сме по покана на синдикатите, това не е предизборна среща, отговори на журналистически въпрос преди началото на дискусията служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Щом влязоха в залата, двамата министри положиха подписи в подкрепа на инициативата Да спасим комплекс Марица изток. Тя стартира в началото на месец август, подписката вече е подписана от над 100 000 души, информира сайтът на вестник Национална бизнес поща (ТУК).

Абсолютно сме съгласни с тези искания и най-вече, че трябва да бъде запазена независимостта на енергийната система на страната ни и работните места на заетите в комплекса. Но нека си кажем и какви са реалностите. България вече се подписа и пое ангажимент към ЕС, че ще намали въглеродния отпечатък с 55%. Ако някой дойде тук в тази зала и ви каже, че има план как да обърнем това решение или е луд, или ви лъже. Дори и да има шанс, той е равен на този да спечелиш шестица от тотото. Да, ние ще се борим, ще водим тази битка, но не мога да ви кажа, че ще я спечелим, заяви категорично служебният министър на финансите Асен Василев.

Иновативна технология за физико-химично преобразуване на въглероден диоксид

Глобалните климатични промени извеждат на преден план разработването на технологии за намаляване количеството на въглеродния диоксид в атмосферата – главен компонент на парниковите газове и краен продукт при изгарянето на органични горива: 4,5 милиарда тона въглища, главно за електропроизводство и 3 милиарда тона нефтопродукти за автомобилите годишно. Да се откажем тук и сега от използването на въглеродни горива е невъзможно. Но трябва да направим така, че нарастването на въглеродния диоксид в атмосферата да е контролирано. Необходими са технологии, които да превръщат въглеродния диоксид в нещо полезно.

В молекулата на въглеродния диоксид, въглеродът е здраво свързан с два атома кислород. За да има каквато и да е химическа полза от този окислен въглерод, от него трябва да се откъсне поне един атом кислород – да се превърне във въглероден оксид. За това е необходима енергия, аналогична на тази, която бихме получили чрез окисляването му обратно до въглероден диоксид.

Въглеродният диоксид е краен продукт при изгаряне на органични горива – екзотермична реакция, при която от един килограм въглерод се получават 3,67 килограма въглероден диоксид.

Проф. Жеко Генев предлага решение на проблема с въглеродния диоксид, изхвърлян от тецовете

Идеята за изграждане на пилотна инсталация в ТЕЦ Марица изток 2, чиято цел е улавянето на въглеродния диоксид от димните газове и физико-химичното им преобразуване в продукти, които имат търговско приложение в промишлеността и енергетиката беше представена на пресконференция в Стара Загора. Научната разработка е от старозагорската фирма Елфитех и на ръководителя ѝ проф. Жеко Ганев.

Той представи иновативно в световен мащаб решение на екологичния проблем с отделянето на въглероден диоксид в атмосферата - газ, който има парников ефект за планетата и нарушава екологичното равновесие. Откритието и технологията му позволяват отделеният при горивните процеси на въглищните топлоелектрически централи въглероден диоксид да бъде уловен, преобразуван във въглероден оксид и в последствие в метан. Този газ може да се използва като гориво в допълнително изградени турбини - отново за производството на електроенергия, като е по-ефективен от горенето на лигнитните въглища. Това води и до по-ниска цена на добитата електрическа енергия.

По време на пресконференцията в сградата на Община Стара Загора, в присъствието на кмета Живко Тодоров и на синдикални лидери, проф. Жеко Ганев разясни физико-химичните параметри на процеса и мотивира икономическата му логика. Неговата фирма Елфитех има 4 защитени патента, които са свързани с иновацията и други три са в процес на одобрение, като някои от патентите са за защита на технологията на европейско ниво.

Клъстер Технологии за чиста околна среда подкрепя платформата IndustryHUB

Технически университет - Габрово обяви създаването на интернет платформата IndustryHUB, като обща инициатива на Университета и JobTiger. Търговско-промишлена палата - Стара Загора си партнира устойчиво и успешно с Техническия университет - Габрово и също подкрепя идеята и участва в информационното развитие на новата платформа.

industryhub

Целта на IndustryHUB e да се превърне в място за споделяне на опит, новини и информацията в областта на индустриалните технологии, иновациите и реализацията на научноизследователски разработки, лабораторните и научно-приложните услуги, интелектуалната собственост, трансфера на знания и технологии, предприемачеството, стартиращите предприятия и кариерната реализация бизнес-ориентираното обучение на бакалавър и магистър, професионалното обучение и следдипломната квалификация.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора подкрепя инициативите на Технически университет - Габрово, който е базова образователна структура за подготовка на инженерни кадри за региона на Стара Загора. Палатата в Стара Загора е асоцииран партньор при дейностите от проекта за създаването на Технологичния парк и на лабораториите към него. Изпълнението на този проект е от взаимен интерес, като заедно с това симбиозата трябва да донесе преки ползи за предприемачи и фирми - партньори на Техническия университет, членове на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, но също и за много по-широк кръг от предприятия и заинтересовани лица. Палатата в Стара Загора работи в тясно сътрудничество с Университета, като работодателското сдружение и висшето училище бяха сред учредителите на създадения през лятото на 2020 г. Клъстер Технологии за чиста околна среда.

Създаване на инсталация за улавяне на въглероден диоксид от димни газове и преобразуването му в суровина за химическата промишленост и енергетиката

Клъстер Технологии за чиста околна среда обявява, че основна тема, по която работи, е разработването на инсталация за улавяне на въглероден диоксид от димни газове от точкови източници и преобразуването му в суровина за химическата промишленост и енергетиката.

Сдружение Клъстер Технологии за чиста околна среда беше създадено в Стара Загора през лятото на 2020 г. То си постави като основна цел обединяването на потенциала и експертизата на своите членове за развитие на иновативни и високоефективни електрофизични, електрохимични, биохимични и други технологии за третиране на води, въздух, почви и други субстанции за редуциране на негативни въздействия върху човека и природата. Клъстерът ще разработва регионални, национални и международни проекти на база тези технологии за различни сфери на икономиката и социалната сфера, като съдейства за обучение на средни и висши кадри за тяхната реализация. Клъстерът ще развива партньорства с аналогични международни организации.

Анионен кислород – коронавирусен антидот

Дори създадените ваксини при нови вирусни мутации да изпълняват своята функция, по един или друг начин „короната“ ще остане с нас. Затова светът търси антидот. Такъв антидот според проф. д-р Джовани Барко (от Международния институт „Барко“ в Пиза, Istituto Internazionale Barco) е полиатомарният кислород. По създаването на коронавирусни антидоти страни като Израел, САЩ, Германия и Япония работят много активно. Ние в България – също.

В Проблемната научноизследователска лаборатория по електрофизика към „Елфи Тех“ – Стара Загора, в резултат на 30-година научно-приложна работа в областта на интегрираните физико-химични въздействия, са създадени много иновативни продукти, в т.ч. и уред за стимулиране и реактивиране на кислородния метаболизъм в човешкия организъм, без нарушаване на редокс системите в него. Моделирането на метаболизма е реализирано чрез получената с уреда кислородна полиатомарна течност Oxy water Ozara – парамагнитна вода със свръхоксидиращ анион на кислорода О2. В резултат на проведените експерименти и лабораторни анализи категорично и еднозначно установихме, че вода с полиатомарен кислород е в основата на екзергонични окислителни реакции (реакции, при които се реализира пренос на електрони) въздействащи на:

 • модулацията на имунната система, балансираща нейните противовъзпалителни цитотоксини;
 • увеличаване на производството на червени кръвни клетки (RBC);
 • подобряване на реологичните свойства на кръвта; ускорен синтез на церофосфат (DGP), водещ до по-голямо освобождаване на кислород;
 • постигане на редокс клетъчен баланс чрез повишаване на количеството на ключовия антиоксидантен ензим – супероксид дисмутаза.

Exocytosis types

Това, както и проучванията и експериментите, проведени от Луи Керверан (Франция) и Мартин Флойшман (Великобритания) за биологични трансмутации на веществото при ниски енергии, даде основание да задълбочим изследванията в тази насока. Установихме, че инжектиране на създадената от нас вода с полиатомарен кислород в опитни животни води до координирано повишаване на електрическата активност на стомашно-чревния тракт и до по-добро усвояване на гликозата от тъканите и органите, както и до повишаване кислородното насищане на кръвната плазма, а така също до подобряване на микроциркулацията и сърдечната дейност. Експеримент е проведен по метод за директна електромиография и под прякото методично ръководство на проф. д-р Татяна Попова (Лаборатория по експериментална патология към Научноизследователски институт по спешна помощ „Николай В. Склифософский“ – Москва).

Коронавирусите, за разлика от всички вируси, имат сложна несегментирана РНК, състояща се от повече от 20 000 нуклеотиди, кодирани в два репликативни полипротеина – ppla и pplab, от който чрез репликация (транслация) се формират непрекъснато копия на РНК на вируса в ендоплазматичния ретикулум и апарата на Голджи. От инфектираните клетки вирионите (извънклетъчната форма на вируса, която не е активна) се отделят чрез екзоцитоза (процес на отделяне на вещества от клетката в околната среда или в междуклетъчното пространство). След отделянето на вирионите от клетката, тя загива. Поради това ранните предупредителни знаци, който задействат защитата на гост приемника, не са приложими при коронавируса. Симптомите на вирусната инфекция се проявяват по-късно и отразяват причиненото трайно увреждане на клетките.

AdenosineTriphosphate

Това повдигна ключов въпрос пред нас – какво да се прави? Отговор на въпроса търсихме в дългогодишния ни опит, както и чрез резултатите от проучванията на учени, обявени чрез повече от 320 научни публикации по въпроса. В условията на възникналата пандемия, предизвикана от коронавируса SARS-CoV-n анализирахме всичко данни и с проф. д-р Иво Петров, медицински директор и ръководител на Клиника по кардиология и ангиология към Университетска болница „Аджибадем Сити Клиник“ – София и национален консултант по кардиология, един от малкото учени в България, които активно изучават и прилагат алтернативни методи за лечението на короновирусни инфекции. С дълбоко удовлетворение и благодарност приехме неговото разбиране, че отговорът на въпроса „какво да се прави“ трябва да се търси във факта, че протеини от превзетата от вируса клетка са вербувани – или по-точно са принудени от коронавируса, да извършват по-голямата част от работата необходима за неговото възпроизвеждане. Ключовата дума е „по-голямата“. Това значи, че в нашите търсения бяхме прави – необходимо да се намери превантивно средство – антидот, което да атакува малкия брой основни протеини, който само коронавируса носи. Приехме, че анион на кислорода О2, синтезиращ се в големи количества в детска възраст, както и в здравия човешки организъм, може да бъде такъв антидот. Това е антидот, който се явява като високоефективен катализатор, моделиращ протеините, възстановяващи баланса на имунната система и потискащи цитокиновата буря. Именно при коронавирусната инфекция производството на тези протеини е затруднено. Поради това е необходимо процесът за производство на тези протеини допълнително да се стимулира чрез въвеждане на специфичен катализатор – анионионен кислород, получен чрез електромагнитно стимулиран разпад в специфична среда на озон. Аргумент за това е и фактът, че именно атомният, а не молекулярният кислород регулира клетъчното окисление, възстановява хомеостазата, моделира митохондриалните процеси, които са отговорни за образуването на аденозин трифосфорната киселина (АТФ).petrov prof Zheko Ganev

В Проблемната научноизследователска лаборатория по електрофизика към „Елфи Тех“ създадохме два типа концентратори на анионен кислород: за въздух OZ-04 и за вода OZW-04. Разработихме и концентратор за парамагнитен анион на кислорода (с автори: проф. д.т.н. инж. Жеко Ганев, проф. д-р Иво Петров, инж. Койна Драгнева), който е в процес на патентоване.

Постигнатото – разработка, производство, лабораторни изпитания на концентратори за синтез на антидот – анионен кислород, приложим при широк спектър съществуващи, както и при ново възникващи, коронавирусни инфекции, е съизмеримо с постигнатото от екипа, ръководен от проф. Недир Арбер, Медицински център „Сураски“ – Тел Авив, за създаване на „антидот“ под формата на аерозол съдържащ протеини CD 24.

Предимството на нашия български вариант на антидот е в това, че той се явява биологичен катализатор, ускоряващ при необходимост синтеза в човешкият организъм на протеините на оксидативния шок CD 24 и антиоксидантните ензими: супероксид дисмутаза, каталаза и глутатион пероксидаза. Именно в тази си роля на катализатор, анионият кислород се явява перфектен антидот срещу коронавируси, независимо от специфичните им вариации и мутации. Освен това, той се явява средство за моделиране на възпалението и оксидативния стрес, както и средство за стабилизиране на прооксидния и антиоксидантния баланс чрез намаление на маркерите: CRP, IL-6, D-dimer. Заедно с това анионият кислород е средство, значително увеличаващо броя на Т-клетките (белите кръвни клетки, лимфоцити), които са отговорни за имунитета. Анионият кислород се проявява и като средство, което пряко окислява специфичните протеини на вируса, при което става невъзможно създаването на свързваща структура с клетъчната мембрана на човешката клетка и това води до невъзможност за реплекиция на ковид вирионът.

Автор: проф. д.т.н. инж. Жеко Ганев
12.02.2021 г., Стара Загора

Български учени предлагат ефективен метод за лечение на COVID-19

Български учени категорично са установили, че активните форми на кислород, в т.ч. анионния кислород, подпомагат синтеза на специални ензими блокиращи вирусните протеини. Те са категорични, че прилагането на метода е ефективен при лечение на инфекции от COVID-19 и може да спаси стотици хиляди човешки живота. Методът е защитен чрез заявка за патент за Концентратор на анионен кислород, която е направена на 10.12.2020 г. В производство в България са и два вида концентратори на анионен кислород, което дава възможност да реално практическо приложение.

petrovprof Zheko Ganev

В тази връзка публикуваме и коментар на авторите на метода проф. д.т.н. инж. Жеко Ганев, проф. д-р Иво Петров.

Относно: Гърция проявява интерес към чудодейно израелско лекарство срещу COVID-19

По време на пресконференция с министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, премиерът на Израел Бенямин Нетаняху показва флакон с медикамент, който той нарече чудодейно лекарство, добавяйки: Ако сте заразени с коронавирус и сте сериозно болни и имате белодробен проблем, вземете това, вдишвайте го и ще се почувстване по-добре

Това чудодейно лекарство EXO-CD24 се разработва в медицинския център Сураски в Тел Авив (болница Ичилов) от екип с ръководител Недир Арбер.

Проф. Недир Арбер коментира, че много смъртни случаи от COVID-19 са свързани с цитокинова буря, при което имунната система започва да атакува здрави клетки. Според него лечението с EXO-CD24 за COVID-19 се основава на екзозоми, които са отговорни за комуникацията между клетките. Лечението доставя протеин, наречен CD24 в белите дробове, който помага за успокояване на имунната система. Той допълва, че 29 от 30 пациенти получили лечение с EXO-CD24 са се възстановили от 3 до 5 дни.

От възникване на пандемията COVID-19 екип от учени в България, работейки активно за намиране трайно решение на проблема и акцентирайки върху начините за моделиране на човешкия имунинет, надеждно установихме, че активните форми на кислорода, в т.ч. анионния кислород, е първопричина за синтез на специални ензими блокиращи вирусните протеини (ензими ефективно предпазващи човешкия организъм от типични инфекции). По този въпрос имаме много публикации, базиращи се на положителни резултати от тестване на анионния кислород при болни от вирусни инфекции, не само в България, но и в чужбина. Тези наши констатации са защитени чрез заявка за патент за Концентратор на анионен кислород от 10.12.2020 г. В производство в България са и два вида концентратори на анионен кислород.

Отново е в сила въпросът дали в България всичко наше се неглижира и не се използва за издигане на престижа на нацията или се изчаква да се получи външно потвърждаване (ние българите не си вярваме, че можем). За отговора на този въпрос нека за сега да изчакаме.

Публикации в интернет, свързани с EXO-CD24

Илон Мъск обяви награда от 100 милиона долара за създаването на най-добрата технология за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Elon Musk 2015

Основателят на Tesla и SpaceX Илон Мъск обяви награда от 100 милиона долара за създаването на най-добрата технология за улавяне и съхранение на въглероден диоксид. Той обяви състезанието. Ще даря 100 милиона долара като награда за най-добра технология за улавяне на въглерод, написа Мъск в пост в акаунта си в Twitter и обещава да даде подробностите по предложението през следващата седмица.

Улавянето и съхранението на въглерод се отнася до процес, включващ отделянето на въглероден диоксид (CO2) от промишлени и енергийни източници и дългосрочна изолация от атмосферата. Целта на този процес е борба с глобалното затопляне и замърсяването на околната среда.

Илон Мъск стана през 2021 г. най-богатия човек на планетата, като беше на върха в класацията за около седмица - от 7 януари, заради покачването на цената на акциите на Tesla.

За експерименталните методи за лечение на COVID-19. Разговор с проф. д-р Иво Петров

Проф. д-р Иво Петров е медицински директор и началник на Клиниката по кардиология и ангиология към Университетската болница „Аджибадем Сити Клиник“ и национален консултант по кардиология. Венелина Попова разговаря с него за алтернативните методи, които се прилагат при лечението на коронавирусната инфекция в болницата.

balgarski ionizator pazi ot covid 19 vrm8945

Проф. Петров, в COVID отделението на болницата, на която сте медицински директор, прилагате и нетрадиционни методи за лечение и апаратура, които дават добри резултати. Разкажете малко повече за тях.

Силно е да се каже, че става дума за начини на лечение, тъй като те още не са сравнени с традиционните методи и медикаментозни средства. Но е истина, че повече от четири месеца използваме йонизиране на въздушната среда и на водата като средство за предпазване на персонала от силно вирулентната инфекция от COVID-19. Има натрупани доста данни и те са публикувани – както експериментални, така и клинични, че активните кислородни молекули от рода на озона и отрицателните кислородни йони – анионите – имат благоприятно въздействие при вирози. Ние направихме едно изследване (инвитро) на седем бактериални култури с йонизираната вода и при всичките имаше над 99% намаление на бактериалното число. Това е много силен резултат и аз съм в комуникация с колегите от БАН – с групата, която работи по визуализацията на проникването на вируса в клетъчна култура. Към такава клетъчна култура, заразена с вируса, смятаме да добавим скоро йонизирана вода и да я сравним след 15 минути с контролна необработена. Не можем да предпоставяме резултата, но се надявам, че ще е сходен с този, който наблюдавахме при бактериалните култури.

Какво е въздействието върху пациентите, които са приемали вода, третирана с анионен кислород?

Бих казал, че това е едно от допълнителните средства за облекчаване на състоянието на болните. Тази вода трябва да бъде употребявана в рамките на един час, след като е била наситена с анионен кислород, тъй като той е много активен, образно казано – летлив. Имаме седем такива пациенти, които бяха доказано позитивни за SARS-CoV-2 и имаха средно тежки симптоми. Всички се подобриха доста бързо, по-бързо от очакваното. Разбира се, през цялото време те имаха стандартната медикаментозна симптоматична терапия, защото специфична терапия за този вирус, както знаем, няма.

А разполагате ли с апаратура, която насища кръвта с активни форми на кислорода и се различава от обикновените респиратори?

За това си мечтаем. Надявам се скоро проф. Жеко Ганев да регистрира апарата. Когато това стане, ще можем да обогатяваме както медицинския кислород, който дишат пациентите, така и да насищаме кръвта с кислородни аниони. Аз ще бъда един от първите доброволци, без съмнение. Това всъщност е технология, която дава една допълнителна стъпка след генериране на озон, който дължи своето въздействие на отделянето на един анионен кислороден атом. Със своето изобретение проф. Ганев постига генерирането директно на три кислородни аниона. Надяваме се тази кислородо-анионна смес да има много по-голям афинитет към хемоглобина и той да се насища много по-бързо с кислородни аниони, които, от своя страна, много по-лесно ще се отдават както към тъканите, така и към потенциално патогенни микроорганизми, включително и към коронавируса. Надяваме се това, което е доказано инвитро и на опитни животни, да има благоприятен ефект първоначално върху доброволци – ние най-вероятно ще бъдем ядрото на доброволческата група, – а после и върху потенциални пациенти.

При положение че няма специфично лечение за COVID-19, а някои от използваните препарати са с множество странични действия, част от тях тежки, какво е мнението Ви за прилаганите медикаменти?

Здравеопазването ни е в такава трудна ситуация, че сме принудени да използваме всичко, което би могло да помогне при конкретен пациент. Неслучайно вече в доста клинични протоколи се включват медикаменти, които не са минали фаза 3, но имат натрупан сериозен експериментален клиничен материал. Най-често става дума за медикаменти с предшестващо утвърдена индикация, тоест прави се опит за доказване на нова индикация на старо средство, което е с добър профил на безопасност. Ние сме принудени да се обръщаме към лекарства, които в предишни епидемии са доказали антивирусно, антипаразитно и антибактериално въздействие, и сега се опитваме да докажем въздействието им и върху този вирус. В този контекст смятам, че както озонът, така и ултравиолетовите лъчи, и анионният кислород са такива допълнителни средства, които, ако се използват адекватно и със съответните предпазни мерки, могат да имат благоприятно въздействие. Да, те в никакъв случай не заместват медикаментозната терапия, но би било неетично да не ги използваме, при положение че има събран богат доказателствен материал, че са полезни. Ние сме подсигурили с технологията на проф. Ганев всички етажи на нашата болница, на повечето сестрински постове, в зоните за изчакване на пациентите.

Вашето обяснение за рекордно високата смъртност у нас съвпада ли с това на здравните власти, които твърдят, че тя се дължи на недостатъчното спазване на мерките от обществото? Все пак министърът отвори дума за нереформираната система на здравеопазването.

На този въпрос най-вероятно ще можем да си отговорим след около година и половина – две. Наскоро говорихме с д-р Александър Симидчиев, че за да можем да вадим данни и да си правим изводи, имаме нужда от национален регистър за пациентите, които са на болнично лечение. Ако ние искаме да извлечем реалните данни и да си направим точните изводи от тях, те трябва да бъдат събрани в един, подчертавам, анонимизиран регистър, без да се нарушават правата на нито един от пациентите. Това ще ни позволи след някакъв период от време, най-малко 6 месеца, да се върнем ретроспективно към тези данни. Например, говоря хипотетично – пациенти, които започват да боледуват с висока температура и без други клинични симптоми, поне моето впечатление е такова, прекарват инфекцията по-тежко в сравнение с тези, които започват със загуба на обонянието или някакво просто дразнене в гърлото. Но това е само мое наблюдение, което не мога да докажа, защото нямаме данни нито за лабораторни изследвания, нито за провежданата терапия. На всички тези въпроси някой ден ще имаме отговор, ако можем да обединим данните. Но за това ни е необходим регистър.

Съгласен ли сте, че пандемията предизвика хаос в системата и освети нейните недостатъци?

Да, ние години наред апелираме за оптимизиране на системата в много аспекти – финансиране, организация, брой на болниците, заплащане и стимулиране на кадрите, тоест има множество компоненти, които най-малкото трябва да бъдат оптимизирани, ако не радикално променени. За да бъде подготвена системата за един следващ такъв катаклизъм.

Но къде изтичат всяка година милиардите, наливани в здравната система? В същото време телевизионни репортажи ни показват болници, които все едно са от началото на ХХ век.

Може би това размиване на множество участници е една от основните пречки. Ако имаше по-малко болници, но с по-големи възможности, щеше да се постигне двоен ефект. Първо, щеше да има концентрация на професионалисти в по-малък брой лечебни заведения с по-големи възможности, освен това щеше да има и по-наситено присъствие на относително малкия персонал. А това щеше да доведе и до оптимизиране на заплащането. Има много неща, които трябва да бъдат добре огледани и съответно коригирани.

Интервю на Венелина Попова, toest.bg

Технологичен парк на Технически университет - Габрово

Първият извънстоличен Технологичен парк е открит в Габрово, като част от структерата на Технически университет – Габрово. На церемонията в кампуса на Техническия университет присъстваха кметът на община Габрово Таня Христова, областният управител Невена Минева, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж“ Кирил Гератлиев, бивши ректори на академичното заведение, ръководители на лаборатории, представители на бизнеса, гости от други университети в страната.

tpg5

Гост на церемонията беше и председателят на Търговско-промишлена палата – Стара Загора Олег Стоилов.

Палатата в Стара Загора е асоцииран партньор на проекта за създаването на Технологичния парк и лабораториите към него. През 2020 г. Палатата работи в тясно сътрудничество с Университета, като двете организации са сред учредителите на създадения през това лято Клъстер Технологии за чиста околна среда.

Виртуален поздрав към участниците при откриването на Технологичния парк в Габрово отправи министърът на образованието Красимир Вълчев.

Технологичният парк на Технически университет – Габрово включва в себе си общо 18 лаборатории от Център за компетентност „Интелигентни, мехатронни, еко- и енергоспестяващи системи и технологии“, Център за върхови постижения „Национален център по мехатроника и чисти технологии“, Център за компетентност „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ (QUASAR) и Център за компетентност „Дигитализация на икономиката в среда на Големи данни“, финансирани от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.

tpg

tpg4

В основата на Технологичния парк на Технически университет – Габрово са лабораториите от Център за компетентност „Интелигентни, мехатронни, еко – и енергоспестяващи системи и технологии“. Партньори по проекта са Технически университет – София, Технически университет – Варна, Софийски университет „Св. Кл. Охридски“ – Факултет по химия и фармация, Институт по роботика – БАН, Институт по електроника – БАН, Централна лаборатория по приложна физика – БАН, съобщават чрез публикация на сайта си от Технически университет – Габрово.

На територията на Технологичния парк на Технически университет – Габрово са обособени 14 лаборатории, групирани в 4 лабораторни комплекса

Лабораторният комплекс „Енергоспестяващи системи и технологии за проектиране и производство на високотехнологични продукти“ включва 4 лаборатории.

В лабораторията „CAD/CAM системи за проектиране и производство на високо-технологични продукти“ ще извършват научно-приложни изследвания, свързани с разработване, моделиране и оптимизиране на технологични процеси и нови конструкции режещи и комбинирани инструменти. Закупен е 5-осов струго-фрезови обработващ център за изработване на сложни детайли.

В рамките на лаборатория „Адитивни и енергоспестяващи технологии и екипировка“ е закупен 3D принтер за метал и специализиран софтуер за адитивни технологии.

Лаборатория „Интелигентни технологии, базирани на интензивни енергийни потоци“ е реализирана в резултат на партньорството между Технически университет – Габрово и Института по електроника при БАН. В лабораторията се извършват научно-приложни изследвания в областта на електроннолъчевото заваряване и повърхностна модификация на метали и сплави за нуждите на мехатрониката.

tpg3

В лабораторията „Енергоспестяващи технологии за удължаване на жизнения цикъл и повишаване на експлоатационната сигурност“ е инсталирана машина за динамични и статични изпитания и полуавтоматичен микротвърдомер. Чрез оборудването ще се извършват изпитания на статично или динамично натоварване според изискванията на международните стандарти на метални и неметални материали.

В лабораторния комплекс „Интелигентни мехатронни системи за измерване и контрол“ са изградени 2 лаборатории, оборудвани с уникална апаратура и специализиран софтуер.

В лабораторията „Интелигентни мехатронни системи за измерване на статични и динамични величини“ ще се осъществяват измервания с доказана точност на геометричните параметри на машиностроителните изделия, изследване на точността и калибриране на измервателните средства и системи в съответствие с нуждите на индустрията.

В лабораторията „Интелигентни системи за изследване на структура и свойства на материали“ се извършва рентгеноструктурна дифрактометрия, на монолитни материали и тънки слоеве, качествен и количествен анализ на структурни, фазови и съставни поликристални материали, както и измерване на остатъчни напрежения в монолитни поликристални материали и остатъчен аустенит.

Лабораторен комплекс „Интелигентни енергоспестяващи системи и технологии“ включва 6 нови лаборатории.

В лабораторията „Разработване на еко- и енергоспестяващи, безконтактни предаватели на електрическа енергия“ ще се разработват безконтактни предаватели на електрическа енергия с малка (няколко mm) и голяма (до няколко dm) въздушна междина между предавателната и приемната части при различни мощности.

tpg2

В лабораторията „Разработване на методи и средства за решаване на енергийни и инфраструктурни проблеми свързани с масовата електромобилност“ ще се разработват високоефективни технически решения за проектиране разположението на зарядните станции и за предотвратяване на претоварването на електрическата мрежа в „пиковите часове“ на зареждане на електромобили.

В лабораторията „Екологични, енергоспестяващи и електромагнитно съвместими светлотехнически, LED и ВЕИ компоненти и технологии“ ще осъществява проектиране и измерване на светлотехнически и електроенергийни параметри и характеристики на продукти, необходими на бизнеса в областта на осветлението и електроенергетиката.

В лабораторията „Енергоефективни системи и технологии при използване на топлинна и хидравлична енергия и вторични и възобновяеми енергийни източници“ ще се извършва проектиране, разработка и конструиране на прототипи на топлообменни апарати и соларотермични колектори, изследвания на комбинирана интензификация в тръби с различни техники.

Измервания както на нови електрокомпоненти и системи, така и на такива в експлоатация ще се осъществяват в лабораторията „Eлектрозадвижване и електрообзавеждане – съвременни енергийно-ефективни електрокомпоненти и системи с приложение в индустриалния сектор“.

Лабораторният комплекс „Електроника и сензорика“ включва 2 лаборатории „Микроелектронни и микропроцесорни устройства и системи“ и „Сензори и сензорни системи“ за разработване на сензорни елементи за влажност, газове и температура и микроелектронни и микропроцесорни устройства и системи.

В рамките на Центъра за върхови постижения „Национален център по мехатроника и чисти технологии“ в Технически университет – Габрово е изградена лаборатория „Точни измервания на динамични величини в мехатрониката“, част от лабораторен комплекс „Роботизирани мехатронни технологии“. Партньори по проекта са Институт по обща и неорганична химия – БАН (водеща организация), Технически университет – София, Технически университет – Варна, Химико-технологичен и металургичен университет – София и още 11 института на БАН. Това е единствената по рода си в страната лаборатория, в която има мехатронна система с шест степени на свобода за изследване на динамични характеристики, притежаваща референтни свойства, чрез която експериментално ще се определя и изследва динамичните характеристики на машини и съоръжения, подложени на знакопроменливи механични въздействия (сухопътни транспортни средства, кораби, самолети).

На територията на Технически университет – Габрово са изградени 2 лаборатории по проект „Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска“ (QUASAR). Партньори по проекта са Институт по роботика – БАН (водеща организация), Институт по металознание, съоръжения и технологии „Академик Ангел Балевски“ с Център по хидро-и аеродинамика при БАН, Институт за ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН, Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ – Варна, Национален военен университет „Васил Левски“ – Велико Търново, Геолого-географски факултет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Сдружение „Съвременни летателни технологии“. Лабораторията „Квантова комуникация“ разполага с платформа за квантова комуникация CLAVIS, която включва цялостна система за споделяне на квантови ключове (QKD система), поддържаща кохерентен еднопосочен протокол (COW протокол), квантови генератори на случайни числа, комутатори и обслужващо оборудване към тях със специализирана измервателна техника.

Лабораторията „Иновативни сензорни технологии“ разполага със специализирана апаратура и софтуер за проектиране, измерване, диагностика и анализ на сензори и електронни изделия.

В рамките на Технологичния парк влиза и лаборатория по проект „Дигитализация на икономиката в среда на големите данни“. Партньори на проекта са: Университета за национално и световно стопанство (УНСС), Икономически университет – Варна, Технически университет – Габрово, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Институтът по информационни и комуникационни технологии към БАН. В лабораторията се разглеждат проблемите на дигитализация на икономиката в среда на Големи данни.

Качествата на новозакупеното оборудване предполагат реализирането на научни и научно-приложни изследвания на учени от партньорските организации, включително за нуждите на бизнеса, както и създаване на устойчив модел за прилагане на модерни практики в обучението на студенти и докторанти.

Проф. Жеко Ганев: Отрицателните йони са възможност за овладяване на Covid-19

Проф. Жеко Ганев е международно признат учен в областта на квантовата електроника, автор на редица патенти и научни доклади в областта на физикохимията. Той е основател и ръководител на старозагорската фирма „Елфи-Тех“ ООД с предмет на дейност електрохимични интегрирани технологии, която вече 30 години развива научно-изследователска и приложна дейност. „Елфи-Тех“ има над 1200 разработени и внедрени инсталации у нас и в чужбина за обработка и пречистване на питейни, отпадни и силно замърсени води, без използването на химични реагенти на базата на озониране. От началото на пандемията от вируса Sars-Cov2-n, известен още като Covid-19, проф. Ганев защитава теорията си, че коронавирусът умира при третиране с анионен кислород и разработва различни устройства за обогатяване на въздух и вода с определен вид кислородни йони, които убиват вирусите и подпомагат насищането на кръвта с кислород.

ganev zheko

Предлагаме ви една от последните публикации на проф. Жеко Ганев относно негово изследване:

Йонизаторът на проф. Жеко ГаневВсяка материя е съставена от атоми, в които има ядра с положително заредени протони и отрицателно заредени електрони, обикалящи около него. Електроните са над хиляда и осемстотин пъти по-малки от протоните и затова при замърсяване лесно биват измествани. Ако преобладават протоните – имаме положително зареден йон и обратно – отрицателен йон при преобладаване на електроните. Над 900 научни изследвания от целия свят са категорични, че излишъкът от положителни йони е вреден за човешкото здраве. Докато преобладаването на отрицателни е полезно.

На 13.11.2020 г. в предаването „Денят на живо“ с Наделина Анева, по телевизия „Канал 3“ изложих хипотеза за ролята на положителните йони за превръщане на наночастици сива материя в информационен канал „РНК вирус – ДНК клетка“. Коментирах и ролята на отрицателните йони на кислорода – аниони на кислорода, като алтернативна възможност за деактивация на коронавирусите от семейство бета, при нива на отрицателните йони във въздушна среда в количество по голямо от 4000 в куб. см. Тук няма да навлизам повече в теоретична обосновка, а ще приведа данни от измервания, направени на различни места в България на 14.11.2020 год. с уред AIС2М, въздушен брояч на йони в режим на работа 19.99. В този режим на дисплея на уреда се отчитат с знак минус концентрации на отрицателни йони до 19 990 бр., а без знак положителни йони в същият диапазон. Коментарът на резултатите оставям на Вас:

 • Първо измерване – температура 16 градуса Целзий, скорост на вятъра 3 м/с, градска среда 150 000 жители – 740 положителни йони
 • Второ измерване – температура 15 градуса Целзий, скорост на вятъра 3 м/с селска среда 250 жители – 1340 отрицателни йони
 • Трето измерване – температура 13 градуса Целзий, скорост на вятъра 1 м/с борова гора – 3250 отрицателни йони
 • Четвърто измерване – температура 11 градуса Целзий, скорост на вятъра 1 м/с , Перпирикон – 8390 отрицателни йони
 • Пето измерване – температура 22 градуса Целзий, жилищно помещение 80 куб. м бетон + тухли – 7400 положителни йони
 • Шесто измерване – температура 22 градуса Целзий, същото жилищно помещение 80 куб.м бетон + тухли, след 12 минути работа на озонов концентратор на кислородни аниони OZ 04 „Елфи-Тех“ – 11620 отрицателни йони

Изводите остават за вас...

Хипотеза: Вода с анионен кислород – средство за лечение на Covid-19

Натрупаният в продължение на 30 години солиден научен и практически опит в прилагането на електрохимични технологии за обработка и стабилизиране на минерални и питейни води (публикации, патенти, над 1200 инженерни разработки в България и в чужбина, получени първи награди за иновации в престижни конкурси, златен медал от международно търговско изложение) е в основата на допускането, че вода с кристална структура, третирана със „студена“ плазма може да бъде решаващо средство при превенция и лечение. Това допускане е в основата на предложената от нас хипотеза – вода с анионен кислород – средство за лечение на СOVID 19.

Понятието „студена“ плазма е въведено за описание на особено състояние на веществото, намиращо се в активно състояние с равен брой електрони и йони. Тази плазма е електронеутрална, не променяща редокси потенциала на системите. Получава се при стълкновение на бавни електрони с озонови молекули, получени чрез разработен и внедрен от „Елфи-Тех“ генератор за студен електростимулационен синтез.

Това не е класически бариерен генератор, а микроканален коронарен генератор на озон.

hipoteza voda s anionen kislorod sredstvo za lechenie na covid 19 red blood cell rbc

Допускаме, че биологичното въздействие на вода с кристална структура, наситена с анионен кислород О- чрез „студена“ плазма, се основава на следното предположение: един напълно изолиран от всякакви външни въздействия атом при нулева термодинамична температура, притежава определена вътрешна енергия. Тя е резултат от сумарната енергия на неговите електрони, плюс енергиите на взаимодействията им с ядрото и помежду им. Тази енергия W1 се явява основно енергийно ниво, при което атомът е невъзбуден. Ако такъв атом попадне под въздействието на външен източник на енергия, един от валентните му електрони при известни условия може да промени състоянието си. Това е свързано с поглъщане на определена част от външната енергия, т.е. с увеличаване на вътрешната енергия на атома спрямо нивото W1. Налице е абсорбционен квантов преход. Енергетичните нива W1 /I = 1,2,3…n/ са квантувани. Молекулата е по-сложна квантова система. Броят на енергийните ѝ състояния е по-голям от броя на състоянията на изграждащите я атоми. В молекулата, освен движението на електроните, съществуват още два типа движения – трептения на атомите в молекулата едни спрямо други и ротационното движение на молекулата. Тези допълнителни енергии също са квантувани. При квантова система с две нива W1 и W2, поради дискретния характер на енергийната система, абсорбционният преход от ниво W1 до ниво W2, може да се осъществи само скокообразно, като енергията на прехода е W2 – W1. Тъй като всяка физична система се стреми да заема възможно най-ниско енергийно ниво, възбудената вследствие на абсорбционния преход квантова система е неустойчива. След интервал от време, чиято продължителност е случайна величина, тя преминава без външно въздействие от високо енергийно към-ниско енергийно ниво – осъществява се спонтанен квантов преход. Спонтанният квантов преход не е единствен начин за осъществяване на излъчвателен преход. Такъв преход може да се предизвика и от попаднала във възбудената квантова система бозон елементарна частица, с цял спин и енергия равна на енергията на прехода. Бозоните (елементарни частици с цял спин, т.е. със собствен момент на импулса, собствен механичен момент), за разлика от електроните, могат да заселват едно и също енергийно ниво при неограничен брой. Нещо повече, вероятността за попадане на бозона в дадено конкретно състояние е толкова по-голяма, колкото по-заселено е това състояние. Ако предположим, че в околностите на възбудена квантова система при наличие на бозон се стимулира преход от по-високо към по-ниско енергйно ниво и се изтегля още един бозон. При това първоначалният бозон не променя своето състояние. Двата бозона се намират в едно и също състояние: енергия, посока на разпостранение, поляризация – тогава налице е стимулиран излъчвателен преход.

Хемоглобинът – специализиран белтък за пренос в организма на газове (например кислород) и протони, може хипотетично да се представи като квантова система. При реализация на подходящи условия – насищане на кръвната плазма с вода с кристална структура съдържаща анионен кислород, тя може да се трансформира в активна. Ако тази активна квантова система попадне в резонатор, състоящ се от отразяващи се повърхности – зона с еднаква концентрация на йони и електрони (студена плазма) – ще се образува резонансна стояща вълна и е възможна промяна на качествения фактор на стоящата вълна. При това състояние могат да възникват условия възбуждането да превишава затихването в активната среда – т.е. да се очаква и четирите полипептидните вериги на хемоглобина, всяка съдържаща своя хема, да имат активирани функции, изразяващи се с повишен пренос на кислород, на въгледвуокис и на протони. Кислородопренасящата функция на хемоглобина се осъществява от феройона (Fe++) – железен (II) йон, който се намира в центъра на хема. Само двувалентният феройон е в състояние да се свързва и да отдава кислород. Свободният хемоглобин (Hb) е дезоксихемоглобин, а свързаният с кислород – оксихемоглобин. Следователно оксихемоглобинът не е окислена, а само натоварена с кислород хемоглобинова молекула. При форма на съществуване на кислорода в анионна форма, хемоглобиновата молекула не е неутрална (Hb), а е молекула носеща отрицателен заряд: HbO2-. Това е съществено различие, при което въгледвуокисната пренасаща функция на хемоглобина се активира. При това съдържащият се в голямо количество в еритроцитите ензим карбоанхидраза, катализира въглеродният двуокис до въгленна киселина, която поради наличието на анионен кислород не се йонизира на бикарбонатен анион и протони. Именно тези протони при вирусна инфекция заплашват организма с ацитоза.

Налице е и хипотетична възможност водородния катион, компонент на студената плазма, да влияе при образуването на хемоглобинкарбаминат. В нормални условия образуването му става в тъканите, където налягането (концентрацията) на СО2 е високо, а разлагането му протича в белия дроб, където това налягане спада. По този механизъм се изхвърля около 15% от цялото количество образуван въглероден двуокис. При вирусна инфекция човек е с повишена температура. В резултат на това всички реакция, в това число и ензимните, се ускоряват и може да се предположи, че количеството електрични заряди също се променя, като рН на средата намалява. За нормализиране на състоянието е от съществена важност е наличието на външна активираща енергия, влияеща на ензима каталаза (той катализира разграждането на водороден пероксид, образуван по време на биологичното окисляване във вода и молекулен кислород). Тази енергия е в пряка връзка с наличието на кислородни аниони и водородни катиони.

Всички тези предположения се базират на биохимичен експеримент, планиран от „Елфи-Тех“ – Стара Загора и проведен в лаборатория по експериментална патология към Научно изследователски институт по спешна помощ „Н.В. Склифосовски“ в Москва, под ръководството на проф. Т.С. Попов.

Експериментът е проведен по метод за директна електромиография (ЕМГ), с цел доказване, че кислородните аниони и водородни катиони, въведени във вода с кристална структура, оказват положителен ефект върху метаболизма, подпомагат работата на сърдечния мускул, намалят дихателната честота и увеличават приливния обмен. Установено е координирано повишаване на електрическата активност (потенциала на действие) на стомашно-чревния тракт, стимулиращо усвояването на глюкозата от тъканите и от органите; повишаване на кислородното насищане на кръвната плазма; намаляване на степента на кислороден глад и подобряване на микроциркулацията и сърдечната дейност без нарушаване редокси потенциалите (окислително-редукционните потенциали).

Тези наши изследвания се потвърждават и от проф. д-р Иво Петров, проф. Робърт Смит, проф. д-р Джоу Мудх, както и от редица европейски изследователски центрове които правят извода, че основната цел на въздействие при COVID-19 е: „стимулиране и реактивиране на кислородния метаболизъм, без нарушаване редокс системите“.

Допускаме, че екзергоничните окислително-редукционни реакции също силно са повлияни, тъй като те не представляват нищо друго освен пренос на електрони, като водородни атоми или анионен кислород. При тези реакции е напълно възможно да се въздейства и за:

 • модулация на имунната система, балансираща нейните противовъзпалителни цитотоксини;
 • увеличаване на производството на червени кръвни клетки, RBC;
 • подобряване на реологичните свойства на кръвта (потока и течливостта на кръвта и нейните структурни фактори);
 • увеличаване на синтеза на церофосфат (DGP), водещо до по-голямо освобождаване на кислород;
 • повишаване на ключовите антиоксидантни ензими – супероксид дисмутаза и глутанин, постигайки редокс клетъчен баланс.

Ролята на аниония кислород в процеса на биологичното окисление можем да резюмираме по следният начин:

 • Анионият кислород е резултат на кислород приел електрони, който се превръща във вода – едно безвредно вещество, което се отделя без каквито и да е трудности. В човешкия организъм не съществува процес на горене, т.е. директно окисление на метаболити с отделяне на топлина;
 • Съществуват реакции, в които анионият кислород директно участва в окислението на сложни органични молекули. При тези реакции се създават нови хидроксилни групи, с които се подобрява разтворимостта. Тези реакции консумират при болестни състояния до 15% от аниония кислород, но нямат никаква връзка с получаването на енергия: те представляват част от процесите по обезвреждането на отровни продукти в организма или пък водят до синтеза на нови важни продукти – стероиди;
 • В хода на редица окислителни метаболитни вериги, в структурата на редица съединения се вгражда анионен кислород и се отделят водородните атоми, които се предават към дихателната верига посредством никотинамид, НАД (Витамин В3, който помага за гладкото функциониране на обмяната на веществата).

От изложеното можем да направим заключение, че при въздействие върху болни от COVID-19 с активирана със „студена“ плазма вода с кристална структура, съдържащият се в нея анионен кислород по никакъв начин не променя редокси потенциала на организма, защото липсва механизъм, при който да се образуват свободни радикали.

Изложеното по-горе намира косвено потвърждение от революционното откритие на американски експерти Babior l, Takeuchi J, Ruedi J – Proc Nati Acad Sci, USA, че човешкият организъм в млада възраст, генерира анионен кислород като част от окислителното си въоръжение в съпротивата си против корона инфекцията. Тази способност според тях е значително намалена при хронично болни и възрастни хора, затова те трябва да бъдат поставени в условия за изкуствено повишаване на съдържанието на анионен кислород.

Автори: 
проф. д.т.н. инж. Жеко Ганев, експерт по физико-химия, управител на „Елфи-Тех“ ООД и Любомир Радоев, директор научно-производствена база

Системите за озониране на Елфи-Тех спират разпространението на вирусите

Истерията около разпространението на коронавируса може да бъде по-опасна и да предизвика много повече щети от самата зараза. Овладяването и на паниката сред хората, и на обявената преди дни от Световната здравна организация пандемия, преминава през ползване на достиженията на науката и през предоставяне на адекватна информация на хората. В това е убеден професор инж. Жеко Ганев, електрофизик с доказан практически опит, който е управител на Елфи-Тех ООД - Стара Загора.

sistemite za ozonirane na elfi teh spirat razprostranenieto na virusite dsc04515

Екипът на проф. Ганев се занимава от 30 години със създаване на съоръжения, които се използват за обработка и стабилизация на питейни води чрез електрохимични технологии, а също и за пречистване на силно замърсени промишлени отпадъчни води. Това включва и бактериално пречистване и неутрализиране на вирусите. Проф. Ганев е критичен към мерките, които се предприемат в Европа и в частност в България, насочени към пресичане на новата инфекция. Той обаче е добре запознат с опита на Китай и с методите, които са приложени там. Разделя ги на няколко групи и е категоричен, че те трябва да бъдат приложени навсякъде по света.

Властите в Китай реагираха много бързо, след като правилно разбраха, че трябва да въздействат физически на вируса. Това, което направиха е, до леглото на всеки заразен да поставят инсталация, която на базата на моликулярни сита задържа азота, но освобождава кислорода в помещението и до болния човек да има концентрация на кислород, която е около три пъти по-голяма от обичайната, обясни професорът. Приложена е и технология за превръщането на кислорода в озон. Това е ефективно, защото атомният кислород унищожава коронавируса за 2 секунди. Другите методи на дезинфекция са много по-неефективни и по-бавни. Хлорът например го унищожава след 8 часа.

Анализи, които специалистите на Елфи-Тех приемат за достоверни, са потвърдили, че този вирус живее върху метални повърхности около 3 часа, върху хартия, стъкло и пластмаса е активен до 12 - 13 часа, а във водата, дори и да е хлорирана, е опасен до деветия ден. Вирусът е жив до два месеца, ако е попаднал в хранителни продукти, в които има белтъчини, като месото например. Точно затова прилагането на физически въздействия с озон, е особено ефикасен метод за дезинфекция и на въздуха, и на повърхности. Ефективни са и дезинфектанти, съдържащи спирт (алкохол) и растителни масла, като при взаимодействие с озона се създават озониди. Подобни препарати имат трайност от порядъка на 6 месеца и могат да се влагат в аерозолни форми. Всички други дезинфектанти не влияят върху коронавируса или са малко ефективни.

Озонирането се използва отдавна и големи корпорации са създали уреди с битово приложение, а също и инсталации за големи пречиствателни станции. Разликата с разработките на Елфи-Тех е в това, че всички други съоръжения произвеждат молекула на озона, при която трите кислородни атома са разположени под ъгъл от 120 градуса, като равнобедрен триъгълник. Този озон обаче не е активен - категоричен е проф. Ганев. Съществуват 18 вида озон, като разликите при тях се определят от разновидностите на валентните връзки между атомите. Озонаторите на Елфи-Тех произвеждат озон, при който единият атом е изместен под различен ъгъл и това се оказва качествено различие, защото този вид озон не създава никакви радикали, когато попадне в човешкия организъм. Поводът да свързваме озона с коронавируса е, че този, който Елфи-Тех и само още една американска компания произвеждат, могат да спрат разпространяването на COVID-19, като унищожават вируса за секунди. Ние сме намерили способ да произвеждаме озона, който е доказано успешен дезинфектант - обясни проф. Жеко Ганев. Това откритие има практическо приложение от години. Например огромната част от минералната и трапезната вода, която се бутилира в България, се пречиства с озониращи системи, разработени от старозагорската фирма.

Приложението на озонаторите може да бъде във всякакъв мащаб - от малко помещение, което се ползва за офис или в дома, до концертна и спортна зала и дори при открити стадиони и големи градски пространства... Серийното производство на различните видове озонатори би позволило цената им да стане достъпна за всеки, който осъзнае тази необходимост. При съоръженията за големи пространства разпръскването на атомите става чрез електростатични полета, а не с въздушни компресори. При разговора за подготовката на тази информация проф. Ганев показа и демонстрира различни видове съоръжения, сред които и инсталация, която е с дължина и височина под един метър и може да произвежда 40 грама озон на час. Това количество е достатъчно за дезинфекциране на един открит стадион. Затова не грипната ваканция би предпазила учениците, озониране на помещенията е много по-ефективен способ - споделя проф. Ганев. Не е разумно да се поставят хората под карантина навсякъде. Това е неефективно и би ограничило значително човешкия ресурс не само в медицинската област, но и във всяка друга. Да предположим, че трябва да въведем карантина в атомна централа или ТЕЦ-овете… Какво би последвало? Затова трябва да се подходи с конкретни действия, а броенето на заразените не е решение на проблема. Държавата е длъжна да се обърне към научните постижения и да ги използва бързо и разумно. Той допълва, че фирмата му се занимава с приложно-научни изследвания и няма голям капацитет да произвежда серийно изделията, които е изобретила. Но е категоричен, че в България има достатъчно предприятия, които могат да произвеждат различните видове озонатори, така че цената им да бъде достъпна за всеки. Технологията на Елфи-Тех е приложена в повече от 1200 инсталации за пречистване в промишлени и градски мащаби, част от тях са в България, но по-голямата е в различни европейски държави.

DSC04499

Озонатор, който е с големината на кутия за бонбони и работи в комбинация със стъклен съд, пълен с един литър вода, беше предоставен експериментално и в помещенията на Търговско-промишлена палата - Стара Загора, като осигурява нужната дезинфекция на въздуха и на повърхностите.

Проф. Ганев критикува мерките, които властите в България прилагат в борбата с коронавируса. Прави го от позицията на учен, който от 30 години се занимава с пречистване в огромни мащаби на въздух и на вода чрез с електрофизични технологии, а това означава обеззаразяване. Той е категоричен, че и у нас се лансират тези, които понякога са абсурдни. Такова е и твърдението, че активният въглен може да задържа и да предпазва от новия коронавирус. Не е така, защото абсорбционните канали при активния въглен са много по-големи от размерите на конкретния вирус (0,5 до 1 нанометър) и го пропускат. Затова маските с активен въглен са неефективни. Има обаче други видове маски, в които защитата е чрез електрическо поле, което би убило вируса при подходящия потенциал на полето. Маските с поляризатори се използват в космическите разработки, направени от учени в Китай, Русия и САЩ, но те не са нещо ново и не са висока технология. Българските текстилни предприятия са в състояние да произвеждат подобни артикули за защита ако получат технологията и поръчките.

Екипът на проф. Жеко Ганев има контакти и си взаимодейства с водещи лаборатории в Китай, Русия, Европа. Всички сме категорични, че новият вирус и досега е съществувал в природата, но сега значително се е активирал и това е станало заради намаление в електромагнитното поле на планетата с 15%. За ускореното му активиране до голяма степен помага и замърсяването на въздуха с азотни окиси и въглеродни съединения. Резултатът е мутация на вируса. Тези научни данни позволяват категорично да се отхвърлят конспиративни теории, свързани с извънземен произход на вируса или човешка намеса. Категоричен съм, че човекът няма възможност днес да манипулира структурата на тези вируси и да ги променя по начина, който виждаме - казва проф. Ганев. Той обяснява, че мутацията се е случила за голям период от време и не е уникално явление. То е наблюдавано е и назад в годините и при други вируси, предизвикали големи епидемии и отнели стотици хиляди и дори милиони човешки животи.

Учените са на път да открият ефективно лекарство, но не бързат да го афишират. Според проф. Ганев лекарството се базира на молекула, която има 15 атома въглерод и 30 атома кислород (C15O30). Тези молекули се срещат и в природата и са част от храната на човека. Има ги в сурово пресованото слънчогледово масло и в добития по нетермичен начин зехтин. Тези молекули предотвратяват възможността коронавирусът да се прикрепи към човешката клетка и по този начин да се възпроизвежда. Влошеното здравословно състояние на човека след въздействие на вируса се дължи на промяната на киселинно-алкалната среда (pH) в организма. Всичко това е известно на учените и то обяснява защо малките деца не се разболяват от този вирус или не боледуват тежко. И е нужно причините и корените на проблема да обясняват по популярен начин на хората. В детския организъм се съдържат много повече молекули C15O30 отколкото при възрастен човек. Те например са особено много в майчината кърма.

Точно с това е свързано и второто решение, което китайците намериха и приложиха, за да попречат на вируса да се активира в човешкия организъм. Приложиха хранителна диета с висок енергиен потенциал при всеки заразен човек. Опитът на китайците, които се сблъскаха в такъв мащаб с проблема и успяха да го решат в толкова кратки срокове, е безспорен. Те разбраха, че физичните фактори са в основата на зараждането на коронавируса и че също те са пътят и към неговото унищожаване. Прилагат се нови лекарствени форми, но трябва да се каже, че и всички досега известни противовъзпалителни средства биха помогнали за лечението или поне за по-лекото протичане на заболяването. Човечеството много отдавна познава и естествените противовъзпалителни средства, които се съдържат в храни и в билки, а фармацевтичната промишленост е произвела стотици други. Не казваме, че тези средства лекуват коронавируса, но те възпрепятстват неговото възпроизвеждане в човешкия организъм. Имайки тази информация здравните власти трябва да разработят и адекватна стратегия за борба с епидемията. Проф. Ганев обяснява, че нестерилизираното кокосово мляко или кокосово масло (по 3 - 5 грама на ден) трябва да бъдат част от ежедневното меню на човек, който иска да се предпази или да блокира новия вирус. И това е само един пример, има и други хранителни продукти, които съдържат молекули C15O30. Диета с такива храни е задължително да се прилага и при хора, при които е констатирано заболяването. Тези факти са потвърдени от Световната здравна организация и това е констатирано след положителния опит на китайците. Вярна е констатацията за ползата от витамин D, но това е валидно само за разновидността D3 на този витамин, която се създава в човешкия организъм при въздействие на светлината при точно определен спектър.

Друга ефективна мярка за борба с коронавируса в Китай е въвеждането на абсолютна карантина за заразените, но при тях това не означава да се прави опит за изолиране на всички хора един от друг - нещо, което е невъзможно. В Китай карантината е поставяне на болните в среда, в която те нямат възможност да излъчват заразата. На практика това означава използване на пречиствателни съоръжения, т.е. озониране на помещенията, уточнява проф. Ганев. Той е категоричен, че отпадните води в България биха запазили коронавируса жив в продължение на три месеца, а чрез водата той попада и във въздуха. От позицията на физик с тясна специализация по високо енергийните оптични излъчвания проф. Жеко Ганев заявява, че знае кои явления са в основата на трансформацията на живата материя. Познанията за взаимодействията, на които се дължи създаването или унищожаването и на радикалите в човешкия организъм, са ключови и при решаването на този проблем. Категоричен съм, че нашите озонатори могат да бъдат част от борбата с коронавируса и правят това по най-ефективния начин - каза проф. Жеко Ганев.

Жеко Ганев е професор по електрофизика. Има множество патенти и основен принос за "вкарването" на озона като работеща технология в България за дистанционното измерване на замърсителите на околната среда и др. Работил е в БАН и в един от най-големите институти на Русия в областта на плазмената химия и физикохимията. Има две докторски дисертации в областта на нискотемпературната плазма и в оптикоелектрониката. От 29 години ръководи фирма за физико-химични водни технологии Елфи-Тех ООД - Стара Загора, която е произвела над 1100 физико-химични пречиствателни станции за страната и света.

Елфи-Тех ООД е с предмет на дейност електрохимия. В този широк диапазон влизат електрохимичното третиране на полимери, дървесина и текстил. От 1994 г. в дейността на фирмата се включва обработка и стабилизация на питейни води чрез електохимични технологии, а от 1998 г. тя се занимава и с пречистване на силно замърсени промишлени отпадъчни води. Технологиите, които фирмата разработва в областта на екологията са базирани на електро-химични процеси, които създават възможности за задълбочено пречистване без използването на химични реагенти, както на питейни, така и на отпадъчни води. Дружеството разработва нови съоръжения за произвеждане на озон чрез студен електростимулационен синтез, който няма аналог в света. В дългосрочна перспектива фирмата е натрупала солиден научен и практически опит в прилагането на електро-химични високо енергийни технологии.

Търговско-промишлена палата Стара Загора съдейства активно за развитие и разширяване на приложението на електрофизичните технологии на Елфи-Тех ООД. Те могат да станат база за специализация и научно-техническо развитие на Старозагорски регион в това изключително иновативно направление. Проф. Жеко Ганев е член на Палатата, където завежда сектор Иновации.

Старозагорската фирма Eлфи-Тех предлага технология за производство на зелена енергия от въглищните централи

Отделянето на големи количества въглероден диоксид в атмосферата в следствие на изгарянето на въглища от топло-електрически централи е основната причина да се търси алтернатива за този вид производство на електрическа енергия в световен мащаб. Натрупан в горните слоеве на атмосферата този газ създава парников ефект за планетата. Проблемът, който съществува от столетия ангажира отдавна вниманието на еколози и на политически организации. Той е жизнено важен и за съществуването на въгледобива в България и за централите, които използват въглищата като суровина. Решение на този глобален екологичен проблем предлага проф. Жеко Ганев, учен и предприемач от Стара Загора. Неговата фирма Елфи-Тех ООД е разработила уникална технология и е изградила работещи прототипи на съоръжения, които могат да превърнат лигнитните въглища в суровина за производството на 'зелена' енергия на територията на комплекса Марица-изток. Сега съществуващите там ТЕЦ осигуряват около 40% от електрическата енергия на България, но екологичното законодателство на Европа поставя под съмнение бъдещето им дори и в близките 5 години.

Проф. Ганев предлага работеща в промишлени обеми технология за термично разлагане на лигнитните въглища чрез вакуумна високотемпературна пиролиза. При процеса чрез катализатор и плазмени процеси се получава метан, който е горим газ и основен компонент на природния газ. Технологията е съвместима с механизмите, приети с Протокола от Киото, увери проф. Жеко Ганев. Тя няма аналог в света с приложение при работата на топло-електрически централи, но нейна разновидност се прилага успешно в инсталации на Елфи-Тех от три години във Франция и Швейцария, като там обаче суровината е биомаса. Технологията позволява трансформирането на въглеродния диоксид в нано въглеродни тръби, които са с пазарен продукт с много висока цена и са в основата на голяма част от съвременните нанотехнологии. Друг от изходните продукти е технически чиста сяра, която също е с гарантирана пазарна реализация.

Проф. Жеко Ганев разясни в детайли технологията, която предлага за промишлено внедряване на пресконференция в Търговско-промишлена палата - Стара Загора. Палатата помага активно през последните години за популяризирането на иновативната идея и за приложението ѝ в практиката, уточни председателят на ТПП - Стара Загора Олег Стоилов.

От ТЕЦ Марица изток 2 са изразили готовност за реализация на проекта на територията на държавното дружество. Разчетите показват, че с внедряването на технологията въглеродните емисии, отделяни от централата, ще намалеят с 60%, уточни проф. Ганев. Той добави, че иновацията не изисква преустройство на горивната система, която и сега е пригодена да работи с природен газ и метан. Разработката отдавна е преминала теоретичното ниво и внедряването ѝ в големи мащаби е възможно да се изпълни в срок от около една година. Производството на гориво от лигнитните въглища по 'зеления' способ не оскъпява произвежданата електрическа енергия и дори може да я направи по-евтина. Заедно с това технологията има и многопластов социален ефект, ще осигури и енергийна независимост на България през следващите десетилетия.

Проф. Жеко Ганев съобщи още, че Европейската комисия е определила като единствена възможност за съхраняване на въглероден диоксид, уловен в големи обеми вода и инжектиран на дълбочина 600 - 800 метра. Този метод обаче също крие сериозен екологичен риск и е неприложим в България, заради сложния състав на земните недра, обясни експертът.

През декември 2019 г. проф. инж. Жеко Ганев и фирмата, която ръководи Елфи-Тех ООД, получиха първа награда за иновации на националния конкурс Сграда на годината 2019. Оценената иновация е комплексна адаптивна инженерна инсталация за структурни и енергийни трансформации на минерална вода за водоснабдяване с физикохимично стабилизирана топла и студена вода и пасивна климатизация - охлаждане и отопление.

Жеко Ганев е професор по електрофизика. Има множество патенти и основен принос за "вкарването" на озона като работеща технология в България за дистанционното измерване на замърсителите на околната среда и др. Работил е в БАН и в един от най-големите институти на Русия в областта на плазмената химия и физикохимията. Има две докторски дисертации в областта на нискотемпературната плазма и в оптикоелектрониката. От 29 години ръководи фирма за физико-химични водни технологии Елфи-Тех ООД - Стара Загора, която е произвела над 1100 физико-химични пречиствателни станции за страната и света.

Елфи-Тех ООД е с предмет на дейност електрохимия. В този широк диапазон влизат електрохимичното третиране на полимери, дървесина и текстил. От 1994 г. в дейността на фирмата се включва обработка и стабилизация на питейни води чрез електохимични технологии, а от 1998 г. тя се занимава и с пречистване на силно замърсени промишлени отпадъчни води. Технологиите, които фирмата разработва в областта на екологията са базирани на електро-химични процеси, които създават възможности за задълбочено пречистване без използването на химични реагенти, както на питейни, така и на отпадъчни води. Дружеството разработва нови съоръжения за произвеждане на озон чрез студен електростимулационен синтез, който няма аналог в света. В дългосрочна перспектива фирмата е натрупала солиден научен и практически опит в прилагането на електро-химични високо енергийни технологии.

Търговско-промишлена палата Стара Загора съдейства активно за развитие и разширяване на приложението на електрофизичните технологии на Елфи-Тех ООД. Те могат да станат база за специализация и научно-техническо развитие на Старозагорски регион в това изключително иновативно направление. Проф. Жеко Ганев е член на Палатата, където завежда сектор Иновации.

ElphiTech 4 WEB

ElphiTech 6 WEB

 

Инсталация за рециклиране на CO₂ до 85% в кислород прилагат пробно в ТЕЦ "Марица изток - 2"

До 2 месеца трябва да завършат изследователските дейности по въвеждане в пробна експлоатация в ТЕЦ Марица изток - 2 на инсталация за физико-химично окисление на въглеводороди и рециклиране на емисии от въглероден диоксид. Разработката е на старозагорския електрофизик проф. Жеко Ганев, а способът е уникален, без еквивалент в световната практика. По думите на проф. Ганев първоначалните резултати от проби, анализирани в Стара Загора в последните месеци, са много обнадеждаващи.

Очакванията са за пробив в рециклирането на въглеродния двуокис в мащаб 80-85%, а капацитетът на инсталацията е 500 кг/час въглеродни емисии. През юни месец тази година, при направените проби мащабът на рециклираните емисии беше 60-65%. Според проф. Ганев е възможно достигане на 95% неутралност, но икономически целесъобразно за централата е емисиите да се намалят дори с 20% - съобщава Радио Стара Загора.

За метода си проф. Ганев уточни, че със система от реактори въглеродният диоксид се трансформира до органични съединения и кислород, което става и в природата.

От ТЕЦ Марица изток - 2 вече има възлагателно писмо, а дали ще бъде приложена инсталацията, на практика зависи от решението на държавата в лицето на Министерството на енергетиката.

Освен приложение в такива крупни инсталации с отделяне на големи количества въглероден диоксид, като въглищните централи, разработката ще намира приложение и в автомобилостроенето, където по предварителни разчети поне 70% от въглеродните емисии ще бъдат трансформирани до кислород и органичен въглерод, допълни проф. Жеко Ганев.

Инсталацията ще бъде подложена на многостранен анализ от български специалисти и международни експерти – от Япония и страни-членки на ЕС, каза още проф. Ганев. През втората половина на февруари догодина в Стара Загора ще се проведе Международен симпозиум по въпросите на въглеводородите, посочи още ученият.

Отделно електрофизикът работи по иновационен микроканален ускорител за генериране на електрически ток. А тази година получи наградата за иновации от Националния конкурс СГРАДА НА ГОДИНАТА за инженерна инсталация за осигуряване на чиста от химикали и хлор вода.

Повече за трите разработки на старозагорския инженер проф. Жеко Ганев можете да чуете от разговора на Нели Ангелова в звуковия файл.

Търговско-промишлена палата Стара Загора съдейства активно за развитие и разширяване на приложението на електрофизичните технологии на ЕЛФИ-ТЕХ ООД. Те могат да станат база за специализация и научно-техническо развитие на Старозагорски регион в това изключително иновативно направление. Проф. Жеко Ганев е член на Палатата, където завежда сектор Иновации.

Интервю с проф. Жеко Ганев можете да чуете на сайта на Радио Стара Загора.

Елиминиране на коронавирус 2019-nCoV (COVID-19) с атомен кислород

Според Световната здравна организация (СЗО) коронавирусите са голямо семейство обвити вируси, които причиняват заболявания, вариращи от обикновена настинка, до по-тежки заболявания, като респираторен синдром MERS-CoV и тежък респираторен синдром SARS-CoV. Коронавирус 2019-nCoV, известен и с названието COVID-19, не е идентифициран преди декември 2019 г. при хора.

Научно е доказано, че атомния кислород елиминира корона вирус SARS-CoV. Новият вирус 2019-nCoV е с подобна структура. Предполага се, че при въздействие с атомен кислород върху него се увреждат значителна част от протаините в обвивката му. Това го прави неспособен да се прикрепи към нормални, здрави клетки. Едновременно с това едноверижната РНК се разпада и вирусът се унищожава.

Източник на атомен кислород е озонът. Той е природен газ, създаден от кислородните атоми по време на гръмотевични бури или от ултравиолетовото лъчение от Слънцето.

Озонът се характеризира с изключително висока резистентност и е един от най-силните окислители, балансиращ нивото на вирусите в природата. Активната проява на озона е атомния кислород, който се образува по време на разлагане на озоновата молекула, състояща се от три атома кислород. От озоновата молекула предимно се отделя само един кислороден атом, а другите два се освобождават под формата на молекула свободен кислород.

Български йонизатор пази от COVID-19

elphitech profzheko ganev2

В началото на юли 2020 г. група от 239 учени призова Световната здравна организация и властите да преразгледат взетите мерки и да ги съобразят с нови изследвания, които показват, че SARS-CoV-2 може да лети до 10 метра и да остане във въздуха повече от месец, преди да се утаи. Ако заразен човек кихне или се изкашля, той изхвърля капчици с различни размери. По-тежките падат, но по-леките се запазват в аерозоли. Ето защо учените горещо препоръчват нови мерки, които пречистват въздуха, като засилване на вентилацията на закрити пространства, използването на UV лампи, високоефективни въздушни филтри...

С използването им патогените действително намаляват. Но има едно българско изобретение - на фирмата Елфитех, което убива коронавирусите изцяло, при това - без да е опасно за организма.

Фирма ЕлфиТех ООД, със седалище в Стара Загора, е насочена към екологични проекти с прилагането на интегрирани електрохимични технологии. От 30 години фирмата трупа научен и практически опит в проектирането и производството на съоръжения за утилизация на въглероден диоксид от димни газове и за пречистване на въздух, питейна и отпадъчна вода. Внедрила е над 1200 инсталации за пречистване на въздух и вода в целия свят. Дружеството се управлява от инж. Жеко Ганев професор по електрофизика, с множество патенти. Работил е в БАН и в един от големите институти в Русия в областта на плазмената химия и физикохимия. Има две докторски дисертации в областта на нискотемпературната плазма и оптикоелектрониката, информира Списание ОСЕМ.

Проф. Жеко Ганев

Българският учен проф. инж. Жеко Ганев - с революционна теория за новия коронавирус

Български учен е на път да разгадае механизмите, по които новият коронавирус SARS-CoV-2 се превръща от неорганична частица в активна жива клетка, която има способността да се размножава, извличайки информация от човешкото ДНК. Експертът по физико-химия на водата, проф. инж. Жеко Ганев смята, че решението в борбата с новия коронавирус SARS-CoV-2 не е в откриването на ваксина или лекарство, а в разгадаване именно на този механизъм, по който неживата наночастица на вируса се активира и става жива.

Търсенето на ваксини и лекарства срещу Covid-19 е косвен начин за атакуване на тази неизвестна на науката частичка. Това ще бъдат методи на базата проба-грешка, а Човечеството няма време, посочва проф. Ганев в интервю за информационния сайт divident.eu.

Мнозина ще кажат, че звучи налудничево, но мисля, че с появата на новия коронавирус ние сме свидетели в чиста форма на процес, при който нежива материя се превръща в жива и това ни дава шанс да се доближим до разгадаване на тайната на живота.

Проф. Жеко Ганев и проф. д-р Волф Липке предсказват появата на нови по-жестоки коронавируси в близко бъдеще и дават рецепта за превенция

prof Zheko Ganev

На съвместна пресконференция в Стара Загора професорът по електрофизика инж. Жеко Ганев и проф. д-р Волф Липке, учен с богата практика като ветеринарен лекар, пряко насочена към лекуването на коронавируси през последните 40 години, представиха вижданията си за развитието на пандемията и начините за противодействие на вируса. И двамата бяха критични към прилаганите в България методи за превенция и лечение за заразата.

Проф. д-р Волф Липке илюстрира научните си наблюдения с примери от медицинската си практика като ветеринарен лекар. Той обясни, че всяка ваксина би била е неефективен начин за защита от коронавирусите, защото те се променят много бързо и изградените в организма антитела не дават имунитет срещу мутиралия вариант на вируса. Единствената възможна защита е човекът да получи антитела чрез таблетки за смучене или аерозолни форми за впръскване в гърлото.

Така те ще достигнат ефективно до дихателната система и до стомашно-чревния тракт, където новият коронавирус обичайно атакува. Имунизация чрез инжектиране и вкарване на ваксината чрез кръвоносната система, няма да е ефективна, категоричен е проф. Волф Липке. Той обясни, че антитела, които да са ефективни при човека срещу COVID-19, могат да се получат от животни и уточни, че неговите идеи се възприемат от други учени. Предстои сформиране на екип от учени от БАН, които да доведат процеса до разработване на конкретни препарати.

ТУ – Габрово учредител на Клъстер Технологии за чиста околна среда

Texничecĸи yнивepcитeт – Гaбpoвo е сред учредителите на създаденото в Cтapa Зaгopa сдpyжeниe c нecтoпaнcĸa цeл Kлъcтep Тexнoлoгии зa чиcтa oĸoлнa cpeдa. То вeчe e впиcaнo в Цeнтpaлния peгиcтъp. Kлъcтepът e нacoчeн ĸъм paзвитиe нa инoвaтивни и виcoĸoeфeĸтивни eлeĸтpoфизични, eлeĸтpoxимични, биoxимични и дpyги тexнoлoгии зa тpeтиpaнe нa вoди, въздyx, пoчви и cyбcтaнции. Цeлтa e дa бъдaт peдyциpaни нeгaтивнитe въздeйcтвия въpxy чoвeĸa и пpиpoдaтa, ĸaтo тя мoжe дa бъдe пocтигнaтa чpeз oбeдинявaнe нa пoтeнциaлa и eĸcпepтизaтa нa члeнoвeтe нa cдpyжeниeтo, съобщава чрез сайта си exничecĸи yнивepcитeт – Гaбpoвo.

Идеята е да бъдат paзpaбoтвaни нaциoнaлни и мeждyнapoдни пpoeĸти, нacoчeни ĸъм пpилaгaнe нa инoвaтивнитe тexнoлoгии в paзлични cфepи нa иĸoнoмиĸaтa и coциaлнaтa cфepa. Клъстерът ще cъдeйcтва зa oбyчeниe нa cpeдни и виcши ĸaдpи и зa тяxнaтa peaлизaция. Щe се paзвивaт пapтньopcтвa c aнaлoгични мeждyнapoдни opгaнизaции.

В състава на учредителите са още Tъpгoвcĸo-пpoмишлeнaта пaлaтa (ТПП) и Πpoфecиoнaлнaта гимнaзия пo eлeĸтpoниĸa „Джoн Aтaнacoв“ в Cтapa Зaгopa, както и местните фирми „Eлфи-Tex“ OOД, „Цeнтъp зa изпитвaнe и eвpoпeйcĸa cepтифиĸaция“ EOOД, „Texнoпoл инжeнepинг“ EOOД и „Bepeя плacт“ AД.

Члeнoвe нa пъpвия cъcтaв нa Упpaвитeлния cъвeт са Oлeг Cтoилoв – пpeдceдaтeл нa TΠΠ – Cтapa Зaгopa, ĸoйтo e избpaн и зa пpeдceдaтeл нa Kлъcтepa, пpoф. инж. Жeĸo Гaнeв – yпpaвитeл нa „Eлфи-Tex“ OOД и Oгнян Toдopoв – yпpaвитeл нa „Texнoпoл инжeнepинг“ EOOД.

Kлъcтepът щe бъдe oтвopeн зa вĸлючвaнe нa нoви члeнoвe, а yчpeдитeлитe ca yбeдeни, чe тoвa щe пoвиши ĸaпaцитeтa мy и възмoжнocтитe зa ycпeшнa paбoтa. Oбeдинeниeтo дaвa cepиoзнa зaявĸa зa peгиoнaлнa и нaциoнaлнa cпeциaлизaция в тaзи инoвaтивнa и пepcпeĸтивнa cфepa.

Създаване на Клъстера

Сдружение с нестопанска цел Клъстер Технологии за чиста околна среда е учредено в Стара Загора и е вписано в Централния регистър. Клъстерът е насочен към развитие на иновативни и високоефективни електрофизични, електрохимични, биохимични и други технологии за третиране на води, въздух, почви и други субстанции, с цел да бъдат редуцирани негативните въздействия върху човека и природата. Тази цел ще бъде постигната чрез обединяване на потенциала и експертизата на членовете на сдружението.

Клъстерът технологии за чиста околна среда ще разработва национални и международни проекти, насочени към прилагането на иновативните технологии в различни сфери на икономиката и социалната сфера.

Ще съдейства и за обучение на средни и висши кадри и за тяхната реализация. Клъстерът ще развива партньорства с аналогични международни организации.

Учредители на Клъстера са:

 • Търговско-промишлена палата - Стара Загора
 • Технически университет - Габрово
 • Елфи-Тех ООД - Стара Загора
 • Център за изпитване и европейска сертификация ЕООД - Стара Загора
 • Технопол инженеринг ЕООД - Стара Загора
 • Професионална гимназия по електроника Джон Атанасов - Стара Загора
 • Верея пласт АД - Стара Загора.

Членове на първия състав на Управителния съвет на Клъстера са: Олег Стоилов, председател на ТПП - Стара Загора, който е избран и за председател на Клъстера, проф. инж. Жеко Ганев, управител на Елфи-Тех ООД и Огнян Тодоров, управител на Технопол инженеринг ЕООД.

Клъстерът е отворен за включване в него на нови членове и учредителите са убедени, че това ще повиши капацитета му е възможностите за успешна работа. Обединението дава сериозна заявка за регионална и национална специализация в тази иновативна и перспективна сфера.