КЛЪСТЕР

ТЕХНОЛОГИИ ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА

Стара Загора, ул. Георги Раковски 66   •  042 626033, 042 626297  •  office@ecotechcluster.eu
logo

Стара Загора – космическата столица на България

Всичко, което искате да питате и да научите за Вселената, за космоса и не се страхувате за това – отговорите са тук, в третото издание на младежкия научно-космически фестивал „Ало, Космос! Говори България!, който се проведе в София Тех Парк на 29 юни 2023 година. Интересни експерименти и демонстрации можеха да се видят тук, провокиращи младежкото въображение. Посетителите на феста участваха в различни работилници в зала „Джон Атанасов“ и в пространството около нея. Да правят експерименти в лаборатории, да се докоснат до съвременни технологии, приложими в космоса.

 

 

hello space

„Радвам се, че община Стара Загора и различни организации, припознаха фестивала като значима и важна проява не само за старозагорските ученици и младежи, но и като представяне на града ни на този изключително голям национален фестивал. Щандът ни с няколко шатри бе под надслова „Стара Загора – космическата столица на България“ и „Стара Загора – център на Вселената“.  Спътникът, безспорно е „гвоздеят“ на нашето представяне – благодарим на Граждански клуб ЛИПА, че го реновираха, че успяха да го докарат на Фестивала, където бе посрещнат с голям интерес от младежите“, сподели доцент, д-р Алексей Стоев, директор на НАОП „Юрий Гагарин“ в Стара Загора. „Специални благодарности към община Стара Загора за цялостната подкрепа на старозагорското участие, на филиалът на Института за космически изследвания и технологии към БАН“, допълни доц. д-р Алексей Стоев.

 

Освен с атрактивният сателит „Интеркосмос – България, 1300“, в старозагорския щанд бе демонстрирана космическа работилница за деца, „космически храни“, произведени от старозагорското предприятие за лиофилизирани продукти Екомилк ООД. Участниците във младежкия фестивал имаха възможността да наблюдават слънчевата активност със специализиран телескоп.  С информационни щандове се представиха Туристическия информационен център към общината и технологичния фестивал Zara Tech Spring. Община Стара Загора бе осигурила безплатна възможност за дигитални моментни снимки на желаещите да се снимат пред сателита, както и транспорт с автобуси за деца с интерес към Космоса и иновациите.