КЛЪСТЕР

ТЕХНОЛОГИИ ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА

Стара Загора, ул. Георги Раковски 66   •  042 626033, 042 626297  •  office@ecotechcluster.eu
logo

Без яснота за бъдещето на въгледобивния комплекс "Марица - изток"

Миньори, енергетици, синдикалисти, представителни на местната власт и народни представители настояха за пълна яснота по отношение на бъдещето на въгледобивния комплекса „Марица-изток“. В рамките на близо 3 часа заинтересованите страни споделиха мнение и дадоха предложения по най-значимия проблем в старозагорски региона – въглищното производство. Форумът беше иницииран от КТ „Подкрепа“, а негов организатор е Община Стара Загора.
Форумът не беше уважен от министъра на енергетиката Румен Радев, въпреки че той бе сред поканите да се включат в дискусията. Неговата липса беше разкритикувана от присъстващите, по думите на които това отразява отношението на централната власт към проблема. Заинтересованите страни се обединиха около мнението, че в настоящата ситуация е изключително важно кабинетът час по-скоро да даде пълна яснота за бъдещето на въгледобивния комплекс. Беше поискано в кратки срокове енергийното министерство да оповести целите, които предстои да залегнат в два стратегически документа - Интегрирания план в областта на енергетиката и климата, както и Териториалния план на Стара Загора. 

 

 

sreshta energetika

Близо 3 часа продължи дискусията в общинска зала "П.Р.Славейков". Присъстващите категорично посочиха, че до момента не е свършено нищо за изпълнение на решението на Народното събрание от 12 януари, с което се настоява ангажиментът от 40% намаление на въглеродните емисии до 2026г., заложен в Плана за възстановяване и устойчивост, да бъде предоговорен с ЕК. Димитър Манолов подчерта, че синдикалните организации ще продължат битката за бъдещето на комплекса и работещите.
За пореден път беше повдигнат въпросът с липсата на енергийна стратегия на страната. Според присъстващите подобна трябва да бъде изработена възможно най-бързо, след като този процес се бави от 2020г.. Владимир Топалов от КТ Подкрепа в Мини Марица изток настоя държавата да не поема никакви ангажименти за закриване на мощности в комплекса „Марица-изток“, докато не бъде създадена алтернатива.
Деян Дяков от КНСБ в ТЕЦ "Марица-изток 2" призова за формиране на работна група в Стара Загора по въпросите за бъдещето на комплекса, а депутатът на "Възраждане" Искра Михайлова допълни искането с предложение за съставяне на временна парламентарна комисия.
От своя страна инж. Щерьо Щерев оспори смисъла от европейските екологични политики. Той предупреди, че ако не бъдат взети точните и навременни решения Стара Загора ще претърпи трети икономически удар след закриването на заводите на ДЗУ и АТЗ. Инж. Щерев настоя българското правителство да се включи в инициатива на Полша по предоговаряне на Механизма за капацитет, за да осигури такъв за родните централи, след като първоначално страната изпусна срока за това през 2019г.. Той призова също и за разглеждане на инвестиционни предложения, свързани с улавяне и използването на емисиите въглероден диоксид. 
"Много приказки, но продължава да липсва яснота", заявиха част от присъстващите в залата. Те повдигнаха въпроси за бъдещето на американските централи в комплекс "Марица-изток", давайки пример, че след няколко месеца през 2024г. изтича договорът на ТЕЦ "КонтурГлобал". "Ако искаме въгледобивът да продължи да съществува, не трябва да се взимат европейските пари", подчерта в изложението си изпълнителният директор на ТЕЦ "Брикел" Янилин Павлов. Той настоя да бъде направен анализ, който да покаже какъв би бил резултатът от усвояването на тези средства. "Дали тези суми няма да се окажат пренебрежимо малки, на фона на производителността и стратегическото значение на комплекса", постави въпроса Павлов. Той предупреди, че ангажиментът за свиване на въглеродните емисии не може да бъде покрит единствено със затваряне на частната енергетика. 
Присъстващите на срещата подчерта, че закриването на въглищното производство ще засегне над 100хил. души. Представители на общините, свързани с дейността на "Марица-изток" изразиха опасения, че липсата на алтернатива ги обрича на обезлюдяване. По този повод кметът на Стара Загора Живко Тодоров настоя час по-скоро да бъде представен Териториалният план на региона. Той подчерта, че до момента не е свършено нищо по отношение на плавния преход и създаването на алтернативна заетост. 
Дискусията приключи с решение до края на месеца да бъде проведена втора подобна среща, на която да присъства лично енергийният министър Румен Радев. Радослав Василев от "Продължаваме промяната" се ангажира да съдейства за провеждане на дебат с енергийния министър още през следващата седмица. 

 

Информацията е на радио Стара Загора