КЛЪСТЕР

ТЕХНОЛОГИИ ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА

Стара Загора, ул. Георги Раковски 66   •  042 626033, 042 626297  •  office@ecotechcluster.eu
logo

Министърът на енергетиката Румен Радев участва в първия обучителен семинар - "Водородна икономика" в Стара Загора

Министърът на енергетиката Румен Радев беше лектор в първия обучителен семинар на тема "Водородна икономика" по проект "Green Skills for Hydrogen, ERASMUS+" на ЕС.
Събитието, организирано от Института за електрохимия и енергийни системи "Акад. Евгени Будевски" към БАН и Института за устойчив преход и развитие към Тракийския университет, се състоя в общинска зала "П.Р.Славейков" в Стара Загора.
"Дали ние ще сме участници в глобалните процеси на водородна икономика, или ще бъдем пасивни наблюдатели е персонално решение. Но това са процеси, които се движат и се развиват, и много от технологиите, за които преди само сме мечтали, вече са факт", каза в началото на форума министърът. Според него възможностите на района на Стара Загора, разглеждайки го глобално като Югоизточен регион на развитие, а не само като област, са огромни. Това позволява една добра перспектива за общността за следващите поколения, допълни още той.

 

energ min rr vodorod copy

 

Със семинара "Водородна икономика" стартира българската програма, насочена към обучение за повишаване на квалификация и преквалификация в иновативната зона на водородните технологии. Форумът имаше за цел да подпомогне преодоляването на съществуващите административни бариери пред създаването на първата водородна екосистема в България, както и за по-нататъшното внедряване на водородната икономика на национално ниво. Пред сградата на Общината присъстващите можеха да видят демонстрация на модел на кола, която се движи с водород.

Снимка: БТА