КЛЪСТЕР

ТЕХНОЛОГИИ ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА

Стара Загора, ул. Георги Раковски 66   •  042 626033, 042 626297  •  office@ecotechcluster.eu
logo

Министри обещаха да проучат проектите за иновативни технологии в Марица изток

Кирил Петков и Асен Василев се подписаха в подписката Да спасим комплекс Марица изток, настояха да се търсят и други варианти за развитие на региона - чрез изграждане на индустриални зони, въвеждане на нови технологии и нови производства в комплекса

Служебните министри Асен Василев и Кирил Петков се срещнаха днес в Раднево с представители на синдикатите от Мини Марица изток ЕАД. Срещата, организирана по инициатива на синдикалните организации, се проведе в залата на Община Раднево. В нея участваха още представители на ръководния екип на дружеството, кметът на Раднево д-р Теньо Тенев, други представители на местната власт.

Тук сме по покана на синдикатите, това не е предизборна среща, отговори на журналистически въпрос преди началото на дискусията служебният министър на икономиката Кирил Петков.

Щом влязоха в залата, двамата министри положиха подписи в подкрепа на инициативата Да спасим комплекс Марица изток. Тя стартира в началото на месец август, подписката вече е подписана от над 100 000 души, информира сайтът на вестник Национална бизнес поща (ТУК).

Абсолютно сме съгласни с тези искания и най-вече, че трябва да бъде запазена независимостта на енергийната система на страната ни и работните места на заетите в комплекса. Но нека си кажем и какви са реалностите. България вече се подписа и пое ангажимент към ЕС, че ще намали въглеродния отпечатък с 55%. Ако някой дойде тук в тази зала и ви каже, че има план как да обърнем това решение или е луд, или ви лъже. Дори и да има шанс, той е равен на този да спечелиш шестица от тотото. Да, ние ще се борим, ще водим тази битка, но не мога да ви кажа, че ще я спечелим, заяви категорично служебният министър на финансите Асен Василев.

20210913 114718

Цената на въглеродните емисии ще расте, може би ще стигне до 100 евро. Ако цената на енергията нарасне драстично, оставаме и без икономика. Затова трябва да се мисли и за план B. Средства за вашия регион са предвидени не само от Плана за възстановяване и устойчивост, но и от Плана за справедлив преход - в размер на 1.3 млрд. евро. Парите ги има, но те не решават проблеми. Затова сме днес тук, при вас, за да кажете как си представяте бъдещето, в какви други сектори може да се развива региона, за да може ние да ви помогнем това да се случи, каза още Василев.

На срещата служебният министър на икономиката Кирил Петков припомни, че в Плана за възстановяване и устойчивост са предвидени 400 млн. лв. за изграждане на индустриални зони. Могат да се подават проекти за усвояване на тези средства. Вие може да мислите в тази насока - какви терени може да предостави вашият район. Ние ще разглеждаме с приоритет проекти от общините, които ще бъдат засегнати от прехода към нисковъглеродна икономика. За да има успех такова начинание, е важно и местните общини да кандидатстват за получаване на сертификат Община без корупция. Това ще гарантира по-голямо доверие от страна на инвеститорите. Те ни питат дали могат да получат такава гаранция, още в първите няколко изречения, когато разговарят с нас в министерството. Страх ги е да не бъдат измамени или пък дали няма да бъдат забавени разрешителните им, уточни Кирил Петков.

20210913 114839

Той сподели и един възможен вариант, реализиран вече в района на Пловдив, а именно изграждане на логистичен център. Министър Василев пък уточни, че е водил разговори с представители на американските централи, които също имат определена визия - създаване на завод за батерии, производство на бързорастящи дървесни видове. Възможен вариант е и тук да се структурират големи предприятия, които да се закачат директно към централите. Газификацията не е подходяща, тъй като цената на газа не се определя от България и цената му също нараства, и то с 10-20% през последните месеци. Абсурдна в близките 10-15 години е и идеята за генериране на електричество от водород, защото е много скъпо, допълни Асен Василев. Той и неговият колега в служебното правителство - Кирил Петков, заявиха категорично, че и двама са били против създаването на парогазова централа, каквото бе предвидена в последния публичен вариант на Плана за възстановяване и устойчивост.

Пред служебните министри Наско Митев, председател на КНСБ в Мини Марица-изток ЕАД, представи съществуващите досега проекти за въвеждане на иновативни технологии за работата на централните на въглища. Засега проектите са два - единият е на Минно-геоложкия университет и на Техническия университет - за улавяне и депониране на въглеродния диоксид, а другият - на проф. Жеко Ганев с метод за улавяне и преработка на въглеродния диоксид. Изпратете ни тези проекти, ще проучим тяхната техническа и икономическа приложимост и ще ги внесем за разглеждане, обещаха служебните министри.

По време на срещата хората в залата бяха категорични, че те настояват техният поминък да бъде запазен. Това е занаят, който искаме да предадем и на децата си, така че настояваме комплексът и работата му на въглища да бъдат запазени възможно най-дълго. Държавата да преосмисли позицията си относно въгледобива и въглищните централи, да преосмисли решенията и да представи в Брюксел достоен План за възстановяване и устойчивост, обобщи мнението на миньори и синдикати, Бисер Бинев, председател на ФСО Подкрепа в Мини Марица-изток ЕАД

По време на визитата си в Раднево двамата служебни министри уточниха, че не са водили разговори с президента Румен Радев и не знаят дали ще бъдат част от следващото служебно правителство. Не коментираха и участието си в нов политически проект. Докато сме служебни министри ще си вършим работата като такива. Това е и днешният ни фокус, тук сме да говорим с хората, да чуем техните мнения и да го обединим с нашите стратегии за Плана за възстановяване, в който един от приоритетите е индустриалните зони, допълни Кирил Петков, цитиран от Национална бизнес поща.

По повод на друга актуална тема, свързана с промяната в бюджета и предвиденият ръст в размера на пенсиите, Асен Василев коментира, че това няма да доведе до увеличаване на данъци и осигуровки. Разчетите ги дадохме на бюджетна комисия в Народното събрание, спокойно може да се поеме абсолютно всичко като увеличение без да се пипат данъците, допълни Василев.