КЛЪСТЕР

ТЕХНОЛОГИИ ЗА ЧИСТА ОКОЛНА СРЕДА

Стара Загора, ул. Георги Раковски 66   •  042 626033, 042 626297  •  office@ecotechcluster.eu
logo

Инсталация за рециклиране на CO₂ до 85% в кислород прилагат пробно в ТЕЦ "Марица изток - 2"

До 2 месеца трябва да завършат изследователските дейности по въвеждане в пробна експлоатация в ТЕЦ Марица изток - 2 на инсталация за физико-химично окисление на въглеводороди и рециклиране на емисии от въглероден диоксид. Разработката е на старозагорския електрофизик проф. Жеко Ганев, а способът е уникален, без еквивалент в световната практика. По думите на проф. Ганев първоначалните резултати от проби, анализирани в Стара Загора в последните месеци, са много обнадеждаващи.

Очакванията са за пробив в рециклирането на въглеродния двуокис в мащаб 80-85%, а капацитетът на инсталацията е 500 кг/час въглеродни емисии. През юни месец тази година, при направените проби мащабът на рециклираните емисии беше 60-65%. Според проф. Ганев е възможно достигане на 95% неутралност, но икономически целесъобразно за централата е емисиите да се намалят дори с 20% - съобщава Радио Стара Загора.

За метода си проф. Ганев уточни, че със система от реактори въглеродният диоксид се трансформира до органични съединения и кислород, което става и в природата.

От ТЕЦ Марица изток - 2 вече има възлагателно писмо, а дали ще бъде приложена инсталацията, на практика зависи от решението на държавата в лицето на Министерството на енергетиката.

Освен приложение в такива крупни инсталации с отделяне на големи количества въглероден диоксид, като въглищните централи, разработката ще намира приложение и в автомобилостроенето, където по предварителни разчети поне 70% от въглеродните емисии ще бъдат трансформирани до кислород и органичен въглерод, допълни проф. Жеко Ганев.

Инсталацията ще бъде подложена на многостранен анализ от български специалисти и международни експерти – от Япония и страни-членки на ЕС, каза още проф. Ганев. През втората половина на февруари догодина в Стара Загора ще се проведе Международен симпозиум по въпросите на въглеводородите, посочи още ученият.

Отделно електрофизикът работи по иновационен микроканален ускорител за генериране на електрически ток. А тази година получи наградата за иновации от Националния конкурс СГРАДА НА ГОДИНАТА за инженерна инсталация за осигуряване на чиста от химикали и хлор вода.

Повече за трите разработки на старозагорския инженер проф. Жеко Ганев можете да чуете от разговора на Нели Ангелова в звуковия файл.

Търговско-промишлена палата Стара Загора съдейства активно за развитие и разширяване на приложението на електрофизичните технологии на ЕЛФИ-ТЕХ ООД. Те могат да станат база за специализация и научно-техническо развитие на Старозагорски регион в това изключително иновативно направление. Проф. Жеко Ганев е член на Палатата, където завежда сектор Иновации.

Интервю с проф. Жеко Ганев можете да чуете на сайта на Радио Стара Загора.